Образование

На матурата по български език и литература се очаква да се явят 50 200 зрелостници, а квесторите са около 13 000 в над 750 училища

Около 13 000 ще са квесторите на утрешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, на който се очаква да се явят 50 200 зрелостници.

Интересно е, че шестима ще положат матурата по промяната в Закона за предучилищното и училищното образование за явяване на изпит за матура като повишителен изпит – за повишаване на оценката. Петима от тях евентуално ще си повишат оценката на матурата по български език и литература, а един – по профилирана подготовка по математика, каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, след като участва в откриването на форум на технологичния гигант “Гугъл” (Google).

В над 750 училища ще се състои утре държавният зрелостен изпит по български език и литература, каза министър Цоков и добави, че всичко в училищата е готово – с класните стаи, където ще бъдат изпитите.

“Самите изпитни въпроси, които са 41, ще се генерират утре сутринта в 5:30 ч., измежду над 390 000 варианта ще бъде генериран тестът.

Ако се включи и темата за есето, или за интерпретативното съчинение, това става над 4 милиона варианта. Утре след 6:00 ч. ще “тръгнат” тези варианти, и то на модули, към отделните училища, за да бъдат разпечатани и да се предоставят на зрелостниците. Взели сме всякакви мерки по отношение на “изтичане” на определена информация, включително и за присъствие на представители на Министерството на вътрешните работи и на ДАНС при самото теглене на тестовите варианти”, заяви министър Галин Цоков.

Той каза, че към момента има само един карантиниран ученик в Пловдив, който ще се яви утре на матурата в отделна зала.

Има гарантирано видеонаблюдение в класните стаи, което също ще даде възможност за честност на матурата, но не само на утрешната, а и на всички изпити, свързани със зрелостниците през следващите дни, каза министър Цоков.

Той отбеляза, че на 20 май е втората матура, която е за изпит по професионална или профилирана подготовка, след това ще са и държавните изпити по избор на зрелостниците.

Утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература започва в 8:30 ч.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *