Горещи новиниКрими

Наложиха 10 000 лева парична гаранция на Димитър Бонзов, с чието оръжие дете простреля дете в Арбанаси

Районна прокуратура-Велико Търново привлече като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси

Районна прокуратура-Велико Търново привлече в качеството на обвиняем Димитър Бонзов, който е собственик на оръжието, с което на 12 май в с. Арбанаси бе простреляно 12-годишно дете от 11-годишния син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков.

Бизнесменът се яви в четвъртък в ОДМВР във Велико Търново заедно с двама адвокати.

Мъжът ще отговаря за това, че е държал огнестрелно оръжие и боеприпаси-револвер марка „Smith & Wesson“, модел „Mercury” кал. 357 магнум и 5 броя бойни патрони с калибър 38 Special, поставени в същото огнестрелно оръжие, законно притежавани, като не взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции. Така допуснал достъп до тях на 11-годишно момче, което е наранило момиче на 12 години.

На бизнесмена, занимаващ се с хлебопроизводство и хазарт в Габрово ще се търси отговорност по досъдебно производство за причинена средна телесна повреда на непълнолетно лице и за държане на огнестрелно оръжие, което не е съхранявано по надлежния ред.

Раненото 12-годишно момиче бе оперирано в областната болница във Велико Търново. То е без опасност за живота, но ще продължи лечението си в софийска университетска клиника.

“Деянието е извършено в нарушение на чл. 59, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ). Според него „лицата, получили разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях и разрешение за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им.“. Нарушена е и разпоредбата на чл. 98, ал. 1 от ЗОБВВПИ, указващ че „огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства – за физическите лица на постоянния им адрес или настоящ адрес, за който е издадено удостоверение от съответната община“, поясняват от Районната прокуратура във Велико Търново.

От държавното обвинение допълват, че Димитър Бонзов не съхранявал оръжието в неподвижна каса, от което е последвало причиняване на средна телесна повреда на дете на 12 години, като не е искал и допускал това. Престъплението е квалифицирано по чл. 338 ал.3 вр. ал.1 във вр. с чл. 129, ал. 2 от НК.

По отношение на Димитър Бонзов е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

“Обвинението е предявено на обвиняемия и на неговия защитник на 16 май .Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново”, се казва в официалното съобщение на държавното обвинение.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *