Водещи новиниЗдраве

Жените получават повече инсулти и в по-ранна възраст

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com.


 

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ЖЕНИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ИНСУЛТИ И В ПО-РАННА ВЪЗРАСТ, ОТКОЛКОТО МЪЖЕТЕ

Това заяви д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия, по време на дискусия „Инсултът – поглед в черната кутия“, посветена на Европейския ден за информираност за мозъчния инфаркт, който се отбелязва на 14 май.

Жените получават повече инсулти и в по-ранна възраст
Д-р Георги Георгиев

Събитието бе организирано от асоциацията в партньорство с Българското дружество по инсулт.

При наличие на инсулт кръвоснабдяването в дадена част на мозъка спира. Засегната област не функционира нормално, вследствие на което човек губи способност да говори, да разбира другите, да се ориентира в пространството, да пази равновесие и др., каза още лекарят. Риск за инсулт има във всяка възраст, уточни още той, и посочи, че най-малкият пациент е на 2,6 г.

Рисковите фактори за поява на инсулт са високо кръвно налягане – над 140/90, диабет, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, на някои наркотици. Липсата на движение, затлъстяване, употреба на комбинирани контрацептиви, предсърдно мъждене, предходни миниинсулти, сгъстяване на кръвта. Изтъкна, че България е в челната статистика за последващи инсулти след вече настъпил такъв инцидент.

Инсултът се разпознава по няколко симптома

– увисване на единия ъгъл на устата, което се появява при почти 100% от случаите, изтръпване или слабост в едната или в двете ръце, нарушение в говора. Ако човек не може да се усмихне, не може паралелно да задържи ръцете си изпънати напред или не може да повтори просто изречение, това е основателна причина да се потърси лекарска помощ. Дори при поява само на един от симптомите. Възможно е проявата на инсулт да бъде изразена и чрез засягане на зрението, допълни лекарят. Ако симптомите на инсулт бъдат разпознати и се действа бързо, може да бъде спасен човешки живот, напомни д-р Георгиев.

Инсултът може да настъпва постъпателно, постепенно влошавайки се, с различни изяви. Това са гадене, повръщане, главоболие, като е възможно симптомите да се развиват в рамките на ден-два, добави той.

Инсултите са два вида

– хеморагичен, когато има спукан кръвоносен съд в мозъка, и исхемичен, когато се наблюдава запушване на кръвоносен съд, като хеморагичните инсулти са около 15% от случаите на инсулт, посочи още д-р Георгиев.

По данни на здравното министерство в България всеки месец средно четири хиляди души получават инсулт. Той може да е смъртоносен или инвалидизиращ, като променя живота не само на пострадалия, а и на неговите близки. Хората, засегнати от инсулт, живеят с последствията от него – здравословни, социални и финансови. Затова е важно да се знае, че инсултът е предотвратим и лечим, а неговата тежест, включително и на дългосрочните му последствия, може да бъде намалена.

Страната ни се присъедини към усилията на Европейския съюз за предприемане на мерки, целящи постигане на четири основни цели до 2030 г.:

намаляване броя на инсултите с 10%; над 90% от пациентите с инсулт да получават бързо и адекватно лечение в специализирано болнично звено; прилагане на национална политика за борба с инсулт, която обхваща цялата верига от медицински действия и грижи – от първичната превенция до живота след инсулт и създаване на политики за насърчаване на населението за здравословен начин на живот.

Тези инициативи са заложени в Националната здравна стратегия 2030.

Документът поставя акцент върху политиките за подобряване на възможностите за лечение на мозъчно-съдовите болести. Предвидени са и дейности по промоция на здраве. Насърчаване на здравословното хранене и физическата активност. Намаляване на рисковите фактори. Ключова мярка е и въвеждането на здравно образование на децата и учениците.

У нас през 2023 г. близо 50 хиляди души са получили инсулт. Над 5500 от тях са починали още в болницата. В рамките на година след мозъчния инфаркт поне още половината от тях също са загубили живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *