Водещи новиниОбщество

6 кв. метра паднаха от сграфито паното „Велчова завера“, започна художествената реставрация

Екипът на Милен Джановски започна художествената реставрация на сграфито паното „Велчова завера” срещу хотел „Янтра”, дело на проф. Никола Гелов

По-точно неговото възстановяване, защото от творбата липсват около 6 кв. метра, загубени при многото течове, довели и до отлепване на стената.

6 кв. метра паднаха от сграфито паното „Велчова завера“, започна художествената реставрацияНейното конструктивно укрепване се точи няколко години, което забави и същинската реставрация. Тази зима също е паднал 1 кв. метър и това я прави наистина наложителна. „Строителните дейности също нанесоха доста поражения. Сега трябва да адаптираме тази доста грозна бетонова конструкция към творбата. Работата няма да е лесна, но за два месеца трябва да се справим”, коментира за в. „Борба” Милен Джановски.

За художественото възстановяване екипът ще използва оригинални бои и материали на австрийската фирма „Рьофикс”, специално създадени за реставрации на замъци и стари сгради.

„Когато свършим работата си, паното ще изглежда както е било в деня на откриването през 1974 г. При вече готовите цветовете изглеждат по-ярки, защото боите изсветляват с времето. При работата, особено върху първото, което реставрирахме през 2018 г. – „Апотеоз”, посветено на Колю Фичето, авторът Марчо Караджов беше още жив и през цялото време беше до нас. Правихме всичко с негова консултация и остана много доволен. Ултравиолетовите лъчи на слънцето променят цветовете и това е неизбежно, иначе ние много стриктно се придържаме към оригинала на всеки слой боя”, обяснява той.

Засега в екипа са само трима, но търсят поне още един помощник.

Това се явява немалък проблем, защото липсват хора дори и с елементарна строителна грамотност, твърди художникът. Който иска да работи, Милен Джановски е на терен и може да се свърже с него там.

В най-добро състояние е сграфито паното на проф. Никола Хаджитанев в съседство, отдясно на хотел „Янтра”. В горната си част е имало малко нарушаване, което не е засегнало образите, но е било замазано.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *