Горещи новиниКултура

Безпрецедентно: Връчват наградата „Култура“ само в една категория, за останалите осем няма номинации

Само в една категория ще бъде връчена наградата „Култура“ на Община Велико Търново.

култураТя е за младата художничка Селен Петкова. Момичето взема отличието в категория за най-успешен творчески дебют. Приза, който 24-годишната възпитаничка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ получава, е за участието й в родолюбивия проект „Алманах на просветителите“, представящ нарисуваните от нея образи на дванадесет бележити българи, възрожденци и културни деятели. Селен Петкова е номинирана от сдружение „Движение на просветителите“.

Експертната комисия, сформирана по реда на Наредбата за символите и наградите на Община Велико Търново, обаче не успя да одобри други носители на отличието, тъй като в категорията за ярки постижения в областта на изкуствата и културата не постъпи нито една номинация. Там има общо 8 подкатегории – за литература, сценични изкуства, изобразително изкуство, културно-историческо изкуство, съвременни мултижанрови изкуства, аудиовизуални изкуства и фотография и за медии и публицистика в областта на културата.

Безпрецедентно там няма нито едно предложение, което на практика остави комисията без работа.

Затова председателят Валерия Дончева, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова, общинските съветници арх. Драгомир Йосифов и д-р Иван Александров, проф. Хитко Вачев и Мартин Митев само констатираха факта, че награди няма как да бъдат връчени.

Случаят е безпрецедентен, след като други години са връчвани отличия в почти всички категории и подкатегории. От няколко години отпадна паричната част от наградата и в момента се връчват само плакети.

Официалната церемония за връчването на наградата ще е на 21 май от 18,00 ч. в Художествена галерия „Борис Денев“.

One thought on “Безпрецедентно: Връчват наградата „Култура“ само в една категория, за останалите осем няма номинации

  • Това е нивото на културата тук явно…
    Важното е туристи да има!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *