Водещи новиниОбщество

Гладиаторски игри, робски пазар и мода в Никополис ад Иструм ще пренесат посетителите в късната античност

Гладиаторски игри, робски пазар, военни демонстрации и още много вълнуващи събития очакват посетителите в античния град Никополис ад Иструм тази събота

На 25 май археологическият резерват за седми път ще е неповторим естествен декор на Античен фестивал „Нике – играта и победата“.

В историческите реконструкции ще участват групи от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България, които ще пресъздадат живота на римляни и готи през късната античност.

На място ще бъде показано как е бил посрещан императорът, ще има дегустация на храни и напитки по антични рецепти и ще се пресъздадат битки срещу варварите. За по-романтичните в програмата на събитието има рецитал на антична поезия и концерт.

Международният античен римски фестивал „Нике – играта и победата“ се провежда ежегодно в археологическия резерват „Никополис ад Иструм“ от 2016 година.

Традиционно форумът се организира от сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионален исторически музей – Велико Търново, Община Велико Търново и кметството на село Никюп.

Входът за фестивала и археологическия резерват на 25 май ще е свободен.

Програмата по часове е следната. Тя започва в 10,30 часа с откриване на фестивала и представяне на групите участници.

В 11 ч. ще бъде представена антична мода, а в 11,20 ч. ще има военни демонстрации с представяне на въоръжение, построения и тактики. В 12 ч. тържествено ще бъде посрещнат императорът, а 12,30 ч. започва най-атрактивната част с битка срещу варварите, последвана от гладиаторски игри от 12,30 ч.

От 13,30 до 14,30 ч. е времето за обедна почивка, след която ще бъдат показани обичаи на готите.

От 15 ч. е робският пазар, а половин час по-късно – от 15,30 ч., ще има дегустации на напитки по антични рецепти и представяне на медовината през вековете. От 16 ч. е раннохристиянската литургия, а от 16,30 ч. посетителите ще могат да наблюдават военни маневри. Следва време за антична поезия и музика с концерт на „КСАНА“, който е от 18 часа.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *