Избори юни 2024

Мая Манолова, коалиция „Солидарна България“: „Представляваме обикновените хора и сме готови с важни за българите законопроекти“

Симеон Миланов – водач на листата за 4-ти МИР – Велико Търново, е с приоритети демографската криза и транспортната свързаност на областта

 

„Солидарна България“ е обединението, което представлява обикновените хора.

Мая Манолова, коалиция „Солидарна България“: „Представляваме обикновените хора и сме готови с важни за българите законопроекти“Правим кампания лице в лице и сме единствените, които сме готови със законопроектите, които са важни за българските граждани. Това обяви в сряда във Велико Търново Мая Манолова, която е в партньорство с Ваня Григорова в коалицията „Солидарна България“.

Манолова посочи, че най-наболели са темите и проблемите, които вълнуват и плашат българите.

„Един от най-големите страхове е страхът от спекула заради предстоящото влизане на България в Еврозоната. Хората са паникьосани от предстоящата експлозия на цените. И имат основание, защото в слаба държава с неработещи институции очаквано спекулантите и големите икономически корпорации вече са наточили зъби да се възползват от тази ситуация. Ние от „Солидарна България“ сме за максимално отлагане на датата за влизане в Еврозоната.

Хората се притесняват, че предстои да скочат цените на храните, на тока, на услугите.

Заради това ние с Ваня Григорова работим върху законопроект за спекулата. В него ще заложим 6 месеца преди датата на влизане в Еврозоната и 6 месеца след това най-важните за българските домакинства цени да бъдат замразени. Това са цените на основни хранителни продукти и на тока“, заяви Мая Манолова.

По думите й в държавата няма реално работеща институция, която да защитава гражданите. „Комисията за защита на потребителите е „адвокат“ на монополите и големите корпорации. Заради това планираме тази комисия да бъде разформирована, да бъде създаден един голям орган, който е с работно наименование „Антиспекула“ и в него да влезе цялата защита на българските домакинства от монополистите.

Мая Манолова, коалиция „Солидарна България“: „Представляваме обикновените хора и сме готови с важни за българите законопроекти“Ще предвидим също санкциите за търговските вериги, които се канят да вдигат цените при въвеждане на еврото, както и на останалите монополисти, които предоставят важни услуги, да се измерват с процент от годишния оборот“, изтъкна Манолова.

Тя допълни, че другият страх на хората е свързан с поскъпването на тока.

„Истината е, че цената на електричеството трябва да е бъде намалена, защото токът и природният газ в цяла Европа поевтиняват и няма основание за вдигането на цените у нас.

Готови сме с нашите законопроекти, които сме обещали на българските граждани. Имаме възможност да представим Закона за тавана на надценките на основни хранителни продукти, защото спекулата и в момента е налице“, изброи Мая Манолова.

Тя обяви, че с Вяна Григорова работят по законопроект за таван на банковите такси, като посочи, че от високите лихви и такси банките през миналата година са реализирали печалба от 3,2 млрд. лева.

„Готови сме със Закона за колекторските фирми, със Закона за частния фалит. Работим върху Закон за старите български столици, върху Закона за стачките и Закона за колективните трудови договори. Тъй като сме две жени начело на коалицията „Солидарна България“, смятаме, че е редно специална защита да получат майките, децата и най-вече самотните майки. Ще настояваме за безплатни учебници и лекарства за всички деца“, коментира още Мая Манолова.

Тя представи листата за народни представители от 4-ти МИР – Велико Търново, в която са включени икономисти, инженери, медици, предприемачи и др. Водач е Симеон Миланов, който е журналист и историк.

Мая Манолова, коалиция „Солидарна България“: „Представляваме обикновените хора и сме готови с важни за българите законопроекти“„Откакто ГЕРБ е на власт, България е загубила над 1 млн. души. Великотърновска област е пример за демографския срив с изчезващи села, без нормални транспортни връзки. Този голям регион с над 200 000 души население е принуден да разчита на доходи от туризъм и от елементарни производства с ниска добавена стойност. Във Великотърновска област има университети и е редно да се развиват и внедряват високи технологии“, подчерта Симеон Миланов.

Даниела Давидкова, която е трета в листата, е от Свищов и от години се занимава с хотелиерство. Тя заяви, че ще работи за преодоляване на демографската криза и за развитието на туризма.

Тодор Несторов, който е електроинженер и четвърти в листата, прочете специална декларация, която е изготвил по своя инициатива и е изпратил до ЦИК.

На представянето присъства и Петя Петкова, която е шеста в листата и е завършила международни икономически отношения.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *