Водещи новиниОбразование

Най-младата учителка в областта е влюбена в математиката и волейбола

Златомира Ангелова е на 21 г. и смята, че е направила избора на живота си

 

В коридора или в двора на училището човек трудно би я различил от учениците в горните класове.

Най-младата учителка във Великотърновска област Златомира Ангелова е само на 21 години и въпреки крехката си възраст смята, че е направила избора на живота си. Позитивна и усмихната, но успяваща да установи контрол в час, тя е толкова е влюбена в професията си, че не вижда занапред да прави нещо друго. С този неин ентусиазъм и отдаденост тя е пример за младите си колеги и надежда за бъдещето на родното образование.

Златомира преподава математика, информатика и информационни технологии на 5, 6, 8, 9 и 10 клас в СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица.

Най-младата учителка в областта е влюбена в математиката и волейболаРодена е в Луковит, завършила е средното си образование в СУ „Стоян Заимов“ в Плевен с хуманитарен профил, но съдбата й отредила трудовата й биография да започне в железничарския град. Още като ученичка осъзнала, че историята, географията и философията не са нейните науки, а я влече математиката. Ходила и на частни уроци, защото още от V клас мечтаела и била с ясната представа, че един ден ще бъде учител точно по математика. Следвайки пътя, който си е избрала, кандидатствала само по една специалност – „Педагогика на обучението по математика и информатика“, и единствено във Великотърновския университет. Толкова била концентрирана в желанието си, че дори решила, ако не я приемат, да не учи другаде. А че ще стане учителка доста преди да завърши висшето си образование, даже не си е представяла.

„Бях във втори курс през 2022 г., когато проф. Иванка Минчева, която ни водеше курса по геометрия и алгебра, съобщи, че търсят учител в Горна Оряховица по заместване и ни попита дали има желаещи.

Най-младата учителка в областта е влюбена в математиката и волейбола
Учителката се пробва да вае керамика във възстановеното студио в СУ „Вичо Грънчаров“.

Отначало бях скептична, защото не съм от града и бях го виждала само от влака за морето, но това не се брои. Помислих една седмица и се реших, мислейки, че е нещо за кратко и няма да ми попречи на учението. Отидох в СУ „Вичо Грънчаров“, запознах се с директорката Нели Атанасова, показаха ми програмата и започнах работа. Впуснах се направо в дълбокото, защото преподавах от трети до десети клас и на дечица със специални потребности. Тотално различна обстановка, влизаш в трети клас, после в седми… Граници различни, но нито за миг не се разколебах, нито притесних, защото се сбъдваше детската ми мечта. Да съм учителка, за мен това е призвание и ми доставя огромно

удоволствие“, споделя младото момиче.

Първият й час като учител бил в трети клас.

Най-младата учителка в областта е влюбена в математиката и волейбола
Златомира Ангелова с нейния V „а“ клас.

Подробностите й се губят, но си спомня, че в края две деца се скарали за един лист. Така че началото било ударно, но успяла да потуши страстите и не се стигнало до нещо сериозно. От два месеца, колкото била първоначалната уговорка, работата се удължила и Златомира завършила учебната година. А на 11 септември 2023 г. подписала постоянен трудов договор и дори станала класна на пети „а“ клас през изминаващата учебна година. Като такава за първи път ще изведе свои ученици на шествието за 24 май в Горна Оряховица и много се вълнува, още повече че в нейния край не е толкова масово, празнично и така добре организирано.

Може да се каже, че Златомира Ангелова вече се е установила.

Най-младата учителка в областта е влюбена в математиката и волейболаЖивее на квартира, но често пътува до Плевен, за да се види с годеника си. Смята, че са я приели във „Вичо Грънчаров“. Избрала си е колеги на нейната честота, с които да общува, а с останалите е в добри отношения. Среща помощ от учителите с по-голям стаж, особено по информатика и физическо. „С тях много си паснахме и в извънкласните форми действаме заедно. Нямам проблеми с другите, като цяло колективът е сравнително млад и се сработваме. Аз научавам нещо от тях, те от мен. Радват ми се, като ме виждат такава нахъсана за работа и че внасям новости в

преподаването“, коментира Златомира.

Все още не твърди, че е станала любима учителка, пък и преподава по сериозен предмет.

Но като усмихнат и бодър човек, тя усеща, че децата я харесват, малките идват при нея да се гушкат, разказват й истории и се радват, че има кой да им бъде съпричастен, да им обърне внимание и да ги изслуша.

Извън професията и математиката Златомира Ангелова обожава да играе волейбол.

Тренирала е 10 години този спорт – първо в Луковит в клуб „Ботев“, а после била част от ученическия отбор в плевенската гимназия. Дори станала капитан на 11-и и 12-и клас. Другата й страст са народните танци, които я разтоварват от напрегнатото учителско ежедневие.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *