Горещи новиниЗлатарицаОбщество

На сбор в Златарица: Евтим Евтимов спечели за втора поредна година „Юнашка слава“ и вдигна на врата си жив коч

Сборът на Златарица събра малки и големи за поредна година в местността „Черничките“. За радост на децата организаторите от Общината се бяха постарали да има достатъчно атракциони, а родителите им също останаха доволни от скарата и студената бира.

Типичните за повода сергии, захарни петлета, памук и ябълки бяха придружавани от всевъзможни щандове с всякакви стоки за бита. Под сянката на черниците стотици жители и гости на града се срещнаха, за да отпочинат от натоварената работна седмица и да отпразнуват 24 май.

Кулминацията на сбора обаче и тази година бяха народните борби „Юнашка слава“, които се провеждат за пети път. На специално поставен тепих първо излязоха децата от различните категории. За публиката беше направена и трибуна със седалки, а Златаришката духова музика превърна турнира в истински празник за присъстващите.

Най-дългоочакваната категория, тази при мъжете над 80 килограма, се проведе директно на тревата. За втора поредна година, след оспорвана надпревара, „баша“ спечели Евтим Евтимов от Горна Оряховица. Той беше награден от кмета Петър Ганев, който вдигна на раменете му жив коч. На финала Евтимов пребори Ивайло Нанчев от Велико Търново, а трети остана Гюрай Хамдиев от Русе.

В категория до 80 кг. при мъжете първото място спечели Борислав Колев от Велико Търново, втори остана Михаил Георгиев от Созопол, а за третото място се пребори Емил Ангелов от Горна Оряховица.

Не по-малко интересна беше битката при децата. Най-леките до 32 килограма демонстрираха завидни умения. На първо място се класира Георги Владимиров от Велико Търново, втори остана Александър Владимиров, а трети се нареди Денислав Минчев от Златарица. При 35-килограмовите деца Байрям Кисьов от Златарица спечели златото, а второто място остана за Никола Анатолиев от Велико Търново.

Ангел Ангелов от Златарица спечели златния медал в категория 38 килограма. Втори се нареди Мерк Мустафов от Елена, а трети остана Анатоли Анатолиев от старата столица. Габриел Друмчев стана първи в категория 42 кг., среброто получи Димитър от Златарица, а третото място заслужи Георги Василев също от Златарица.

При втората група на децата до 38 кг. първи се нареди Аспарух Анастасов от Велико Търново, втори се класира Борил Генчев от железничарския град, а трети остана Мирослав Стойков от старата столица. При децата до 53 кг. златото беше закичено на Денис Халил от Велико Търново, среброто получи Мирослав Памукчиев от Горна Оряховица, а бронза остана за Акиф Ереджебов от Златарица.

При момчетата до 44 кг. първи се класира Теодор Ахмедов от Златарица, а втори остана Слави Славов от Елена. В категорията до 48 килограма първи стана Станимир Славов от Сливен, втори остана Костадин Суванджиев от Горна Оряховица, а с бронз си тръгна Мартин Матев от Севлиево.

Особено оспорвана беше битката при момчетата до 52 кг. Там първи се нареди Йордан Папазов от Златарица, втори остана Алекс Антонов, а трети се класира Александър Чакалов. Интересна беше битката и при юношите до 70 килограма. Там Никола Колев надви всичките си опоненти и се окичи със златото, втори се нареди Николай Ангелов от Горна Оряховица, а трети се класира Айлин Османов от Русе. При най-тежките- юноши над 70 кг. Едуард Енчев от Сливен завоюва златото. Среброто остана за Юнай Нуриев от Севлиево, а бронзов медал получи Дилян Николов.

Две награди бяха връчени и на най-малките от подготвителната група. Александър Кирилов от Велико Търново беше класиран на първо място, а втори остана Николай Димитров от Дебелец. Байрям Кисьов получи отличието за най-техничен състезател на турнира, а друга специална награда получи Ангел Ангелов.

Народните борби се проведоха под патронажа на световния шампион от Москва през 2010 г. Михаил Ганев и кметът на общината Петър Ганев. За всички призьори бяха предвидени и парични награди, като шампионът на турнира Евтим Евтимов си тръгна със сумата от 400 лв.

Атракцията на деня беше над 60-годишният Милчо Георгиев, който е считан за една от колоритните личности на Златарица. Той се включи в специален двубой на турнира и под звуците на духовата музика се бори докрай за победа с опонента си. Заради своята упоритост Мильо, както го наричат всички, беше награден от кмета с грамота и медал.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *