Горещи новиниОбщество

С хилядно шествие Велико Търново празнува 24 май (СНИМКИ)

Специален гост бе принцеса Теофана фон Саксен

Хилядно пъстро шествие изпълни главната улица на Велико Търново, с което Духовната и историческа столица отбеляза най-българския празник  24 май – Ден на буквите, на родната просвета и култура.

В него се включиха трите университета и всички начални, основни и средни училища, професионални и профилирани гимназии, РБ “П. Р. Славейков”.

Много гражданите, които се включиха в общоградското честване и станаха съпричастни на празника.

Шествието по традиция поведоха децата от Неделното училище към храм „Св. Никола”, а след тях бяха музикалните блокове на Военния и на Градският оркестър.

Талантливите инструменалисти от „Джунър бенд” също допринесоха за празничното настроение.

Сред образователните институции първи бе блокът на преподавателите, служителите и студентите от ВТУ „Св. св. Кирил и Меодий”, които дефилираха с протестни ленти.

При Паметника на обесените ги изпревариха дечицата от детските градини в старата столица, придружени от родителите си,  които с оригинална хореография и костюми внесоха особен колорит в шествието и предизвикваха доброжелателни усмивки.

Всички бяха посрещани и приветствани пред Общината от официалните лица – кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметовете Снежана Данева – Иванова и Нейко Генчев, началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева, ректорът на ВТУ проф. Димитър Димитров и началникът на  Военния университет бригаден генерал Иван Маламов. До тях бе и специалният гост – принцеса Теофана фон Саксен.

Тя се снима с учители и ученици от Старопрестолна гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов”, която носи името на нейния баща.

„24 май е денят на нашата азбука, българската. Денят, в който казваме ясно и силно на целия свят, че книжовността, духовността на славянския свят имат здрав български корен. Тук, в града на Асеневци и Търновската книжовна школа 24 май е необикновен празник, на неспиращия порив към духовност. Той обединява и сплотява, истински ден а родолюбието. И може да се усети най-добре в нашия любим град – Велико Търново.

Скъпи великотърновци, деца и ученици, учители и преподаватели, дейци на културата и духовността! Нека следваме заветите на нашите предци, водени от силата на светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Нека пазим буквите и културата!”, каза в приветственото си слово кметът Даниел Панов.

На специална церемония той връчи наградата на Община Велико Търново „24 май”. За 2024 г. неин носител е Калина Досева от ПМГ „Васил Друмев”, определена с решение на Общинския съвет, която е пълна отличничка от целия курс на обучение.

Достойната й подгласничка, Ана Орманджиева от Езикова гимназия „Проф. А. Златаров” получи отличителния почетен знак на Общината – Златна перпера.

Тържествената част на празника завърши с концерт-спектакъл на ученици от СУ „Вела Благоева”.

Ана Райковска

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *