КултураСвищов

Свищов отбеляза светлия празник на българската просвета и култура

На 24 май в Свищов тържествено бе отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По традиция програмата започна с поклонение пред гроба министъра на Просвещението в първия кабинет на България на д-р Георги Атанасович, след което с празнично шествие от площад „Свобода“ до центъра на града бе подчертана значимостта на светлия празник за българския народ. В тържествения парад се включиха представители на общинското ръководство, на всички училища и детски градини в Свищов, а също и на различни институции, неформални организации, и граждани.

Празничната програма продължи на централния площад „Алеко“, пред сградата на Община Свищов, където се проведе церемонията по награждаване на ученици, отличили се с високи постижения в областите „Наука“, „Изкуство“, „Професионално обучение“, „Спорт“ и включени в съставите на отбори и екипи, заели призови места.

Тазгодишният носител на ежегодната стипендия на името на утвърдения учител по математика Нина Ташева-Антонова, която е в размер на 1000 лева бе връчена на: Николай Валентинов Русанов, ученик в VII клас на СУ „Николай Катранов“.

Наградите на изявените ученици в различните категории бяха поднесени от представителите на общинското ръководство, в лицето на кмета на Свищов д-р Генчо Генчев, председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретаря на Общината Любомира Петрова, зам.-кметовете д-р Анелия Димитрова и д-р Станислава Стоянова, Бедри Алиев и Иван Шопов, директора на дирекция „Култура и културно наследство“ д-р Росен Маринов и началника на отдел „Образование“ Румяна Кузева. Сред специалните гости на събитието бяха ректорът на СА „Димитър А. Ценов“ доц. д-р Марин Маринов, отец Михаил и отец Патрик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *