Времето

Времето през май – От 3 до 33 градуса

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16° и 19°, по Черноморието и във високите полета – 15°-16°, в планините – от 2°-5° по високите части над 2000 m до 12°-14° в по-ниските

Най-ниските температури през месеца ще са между 3° и 8°, а най-високите – между 28° и 33°. 

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 mm.

 

През първото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните.

Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а относително по-хладно – през втората половина на периода. Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май – и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните.  Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време, с валежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *