Водещи новиниСъдби

Да създава мечтания дом, е призванието на интериорния дизайнер Миневер Исмаилова

„Къща се прави с тухли и греди, а дом се гради с любов и мечти“ е философията на младата търновка

НАЙ-ДОБРИЯТ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН НА ДОМ Е ИНДИВИДУАЛНИЯТ.

В това е убедена Миневер Исмаилова от Велико Търново, която развива рядката за региона професия и създава идейни проекти за вътрешно оформление и обзавеждане. По думите й дейността все още поражда недоверие у нас, тъй като българинът винаги е изтъквал, че е спец във всяка област. Често обаче именно заради това в голяма част от случаите бива ангажирана да коригира прибързани и необмислени грешни решения в интериорния дизайн. При професионалното проектиране недоразумения е почти невъзможно да има. Чрез 3D визуализация човекът може да види как точно ще изглежда крайната визия на помещенията и да си спести много нерви, пари и време.

Да създава мечтания дом, е призванието на интериорния дизайнер Миневер Исмаилова
Миневер Исмаилова и Кирил Колев

Миневер Исмаилова първоначално се занимавала с бани и това много й помогнало, тъй като първо усвоила практиката, а после теорията. Завършила е частна академия по интериорен дизайн в София преди 3 години. Борави със специални програми, чрез които се създават идейни проекти, и много й помага това, че е и художник. Неин партньор е Кирил Колев, който се занимава с организационната част.

„За тази професия е най-важно да имаш вроден усет към естетиката.Да създава мечтания дом, е призванието на интериорния дизайнер Миневер Исмаилова

Или го притежаваш, или не. Това не се придобива. Също както талантите. Работата на интериорния дизайнер е страст, хоби и предизвикателство. Всеки ден следиш за новите тенденции и разширяваш собствения си кръгозор. Стремя се да съм в крак с всички световни новости в бранша и да помагам на хората да избягват грешки по отношение на функционалността, обзавеждането и всичко останало за постигане на мечтания дом“, сподели Миневер.

Обясни, че лидери по креативност и производство в сферата на интериорния дизайн са италианците. След тях се нареждат китайците и турците. Впечатленията й показват, че световните тенденции в България идват с голямо закъснение и не остават трайно. Например комбинацията мрамор и дърво вече е отживелица, посочва тя. В момента са актуални пастелните цветове – бледозелено, бледосиньо, естествените камъни като скали и съчетанието между много грубото и много нежното, когато е направено в балансирано съотношение.

„Винаги на мода ще бъдат естествените материали и всичко, което е близко до природата.

Дори по отношение на осветлението вече се залага на максимално скритото и семплото, тоест няма ги големите помпозни абажури.

По-екстравагантните неща отразяват характера на човека. Например елементи за акцент в силните цветове – червено, жълто, синьо“, обясни Исмаилова.

Миневер е била свидетел на куриозни грешки при ремонти, допуснати заради неопитност и незнание на хората. Такъв случай например е фрапантно измамен клиент от майстор. Потърпевшият го наел да нареди плочки и си платил предварително, а строителят само ги наредил, без да ги залепи, с оправданието, че уговорката била такава.

„Много често дигитално „събаряме“ стена в жилище, за да види клиентът, ако я няма тази стена, как ще изглежда помещението.

Имали сме случаи на хора, които реално събарят стена и остават недоволни от резултата, а след това пак я строят. Чрез идейния проект спестяваме подобни недоразумения. Затова е редно да се потърси интериорен дизайнер, преди да се пристъпи към реален ремонт или обзавеждане“, обясни тя.

Едно от по-интересните интериорни решения, които реализирала наскоро, било свързано с позиционирането на стъклен модулен гардероб в спалня. Такива обикновено могат да се видят в редица холивудски филми.

В друг интересен проект пък удовлетворила желанието на собственик на къща за огромен диван с размери 4 на 4 метра.

„Вече не са модерни разтегателните дивани, а тези, на които самите облегалки се издърпват назад. При тях има редица допълнителни екстри като зарядна станция за телефон, минибар, хладилник, подлакътници за напитки и други“, разказва Исмаилова.Да създава мечтания дом, е призванието на интериорния дизайнер Миневер Исмаилова

Допълва, че засега услугата на интериорния дизайнер е недооценена в България, но вярва, че ще се наложи с времето, също както дейността на брокерите например.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Да създава мечтания дом, е призванието на интериорния дизайнер Миневер Исмаилова

  • Толкоз ли свършиха българи интериористи че ни предлагате турски аман от натрапници

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *