Водещи новиниПриложение Полски Тръмбеш

Яница избра да живее и гради кариера в родния си град

Голямото хоби на младата юристка в Общината е да пътува, дори изработва пътеводител на Сицилия

 

Младият юрисконсулт на отдел „Бюджет и местни приходи” в Общината Яница Николова работи на тази длъжност от 2022 г.

Тя е на 29 години и е родом от Полски Тръмбеш. Занимава се с въпросите, свързани с работата на отдела, а отскоро е и секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Казва, че за нея е чест да е от екипа на местната администрация, в която индивидуалният принос е незабележим, но осезаем в съвместната работа. Много харесва работата си, намира я привлекателна, интересна и носеща удовлетворение всеки ден. Смята, че за един човек е от изключителна важност да харесва това, с което се занимава, и да го прави с голямо желание, защото в противен случай никога няма да постигне най-доброто, на което е способен. Със сигурност е много примамливо да имаш визитна картичка с висока позиция, но ако не си отдаден на това, което правиш, е много вероятно все нещо да не ти достига, за да можеш с чисто сърце да кажеш, че си постигнал целите си, смята Яница.

Завършила е профилирана паралелка с интензивно чуждоезиково обучение в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново и говори четири чужди езика.

Яница избра да живее и гради кариера в родния си град
Яница, Лоренцо и малкият Александър

През 2019 г. завършва магистратура по право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Това е било детската мечта на Яница и никога не е била изправена пред дилемата какво да учи. През 2022 г. завършва магистратура по специалност „Политология, дипломация и национална сигурност“.

Едно от събитията, които променили живота й, била срещата с Лоренцо, който се оказал най-прекрасният човек, с когото съдбата можела да я събере. Той е от Италия, която с годините се превърнала в нейна втора родина.

„С Лоренцо имаме много общи интереси, и двамата сме юристи, харесваме сходни неща и се разбираме дори с поглед. Запознахме се в Дания през 2010 г. Нашето познанство прерасна в приятелство, а по-късно и в любов, от която се роди синът ни – Александър, който в края на годината ще навърши четири годинки”, разказва Яница Николова.

Тя и Лоренцо са живели заедно в Дания и Италия, но най-добре се чувстват в Полски Тръмбеш.

Малкото населено място е претърпяло положителна метаморфоза през последните години, мотивира се Яница. Градът е спокоен и е чудесно място, особено за хора с малки деца. Има няколко парка, достатъчно детски площадки, много извънкласни дейности за деца, басейн, футболни игрища и изобщо всичко необходимо. Разстоянията не са големи и всичко е на няколко крачки. Не е необходимо постоянно да пътуваш с автомобил, а ако пък се наложи, то няма голям трафик и задръствания.

„Възхитена съм от детска градина „Детски свят“, в която с децата работят истински професионалисти, които полагат изключителни грижи и внимание за нашите деца всеки ден. Обстановката е спокойна, а синът ми ходи с голямо желание, постоянно се създават различни допълнителни дейности, а в момента се прави и основен ремонт на всички детски площадки, за да бъде още по-красиво и функционално”, споделя още Яница.

 

ПОСЕТИЛА Е 36 ДЪРЖАВИ, ПЪТЕШЕСТВИЯТА СА НЕЙНАТА ГОЛЯМА СТРАСТ

Яница избра да живее и гради кариера в родния си град
Яница Николова на работното си място

Голямото хоби на Яница е да пътува, и то без значение къде. Знае, че където и да отиде, я чака нещо интересно и различно. Пътуванията й носят положителен заряд в огромно количество. Обича да създава нови спомени, емоции, запознанства с хора и различни култури. Посетила е до момента 36 държави, някои повече от веднъж. Благодарение на това хоби, последните две години тя пише кратки статии в списания за пътувания, повечето от които чуждестранни. Освен това разработва индивидуални програми и пътеводители за пътуване в Сицилия.

Наред с пътуванията ръка за ръка върви и фотографията.

Обича да снима. Фотографията я стимулира да обръща внимание на красотата в света – за да направиш красива снимка, трябва да можеш да видиш красивото. Освен това фотографията я кара да обръща внимание на малките моменти и й дава възможност да запази мига завинаги.

Освен това Яница се интересува от археология, история и изкуство. Участвала е в археологически разкопки като доброволец в Никополис ад Иструм и в Керамичния център в Павликени. Преди време по повод историческите четения във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ написва научна статия на тема „Облеклото в древен Рим“, с която много се гордее, тъй като е плод на много труд. От години тя се занимава и с рисуване, използвайки различни техники, защото за нея това е начин на себеизразяване. За съжаление, напоследък не успява да отделя толкова време, колкото би искала за всички хобита и неща, които обича да прави. Налага й се да приоритизира всяка една свободна минута, като най-важно е времето с любимите хора и със семейството.

За какво мечтае?

За един свят, където няма насилие и войни. Мечтае за един по-спокоен и по-сигурен свят, в който не съществува страх. Мечтае за свят, изпълнен с любов и усмихнати хора, в който щастието не е цел, а настояще.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *