Водещи новиниКултураЛясковец

Андрей Слабаков подари на лясковчани изложба и филм за своя баща

На 30 май 2024 година известният режисьор Андрей Слабаков пристигна в родния град на своя баща, за да направи дарение за жителите на община Лясковец

То включва изложба и филм за живота и творчеството на любимия на поколения българи актьор Петър Слабаков.

Изложбата е направена по инициатива на Андрей Слабаков, а филмът „Баща ми“ е под негова режисура. За него той сподели, че бил най-трудният филм, който е правил през живота си.

Фотоизложбата е разположена във фоайето на лясковското читалище „Напредък-1870“, където заместник-кметът на община Лясковец Емилия Жилиева лично прие дарението и благодари от името на кмета Васил Христов:

„Всички ние сме горди, че именно тук, в нашето малко градче, е роден най-известният български актьор.

Той ще остане завинаги в сърцата на хората и винаги ще го помним не само като уникален талант, но и като човек с голямо сърце. С изключително чувство за хумор, но най-вече като човек със силно изострено чувство за справедливост и търсене на истината“. Изложбата и филмът ще бъдат показани в празничната седмица около Петровден. За дошлите да я разгледат гости, историци и граждани бе прожектиран и филмът на Андрей Слабаков, посветен на баща му. На дарението в бъдеще ще могат да се радват всички жители на община Лясковец. Идеята е младите хора да научат повече за известния български актьор, роден в града.

Миналата година се навършиха 100 години от рождението му, а тази година се навършват 15 години от неговата кончина.

Слабаков до края на живота си остава верен на своите виждания и винаги казва каквото мисли. Многобройните му роли в живота и на сцената са пример за чест, достойнство, свободолюбие и искреност. И макар да му казват Слабака от рода Слабакови, това е само защото прапрадядо му Никола е бил телесно слабичък, но нито един Слабак не е скланял глава пред никого.

Талантливият актьор приживе стана почетен гражданин на Община Лясковец за принос в областта на културата и е един от първите, удостоени със званието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *