Водещи новиниЗдраве

Д-р Валентин Точков събра най-добрите педиатри на България на конференция в Арбанаси

250 детски лекари обсъдиха актуални теми, сред които и разпространението на коклюш

 

НАЙ-ДОБРИТЕ ДЕТСКИ ЛЕКАРИ У НАС ДОЙДОХА В АРБАНАСИ НА ПЕДИАТРИЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ „ОТ СИМПТОМА КЪМ ДИАГНОЗАТА – КЛИНИЧНИ СЛУЧАИ“.

Д-р Валентин Точков събра най-добрите педиатри на България на конференция в Арбанаси
Д-р Валентин Точков

Престижният форум се организира за девета година от д-р Валентин Точков, началник на детско отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, в партньорство с Катедрата по педиатрия към МУ – Плевен, и под егидата на Българската педиатрична асоциация. Събитието се проведе в дните от 31 май до 2 юни.

53 медици изнесоха презентации, а в конференцията участваха общо 250 педиатри.

„Акцент във форума тази година са спешните състояния в педиатрията. Тази тема е актуална и ежедневна. Колегите имат нужда да опреснят и получат нови знания, за да знаем как да работим в следващите години при такива медицински казуси. Има новости, които неминуемо трябва да разгледаме и обсъдим“, заяви д-р Точков.

По думите му в проявата тази година се включват нови лекари като детски дерматолози и детски уролози, които обогатяват още повече съдържателността на конференцията. Самият форум премина в няколко научни сесии, посветени на различните специалности като гастроентерология, кардиология, неврология и др.

Медиците обсъдиха и най-актуалната тема в здравеопазването в момента – разпространението на коклюш.

Д-р Точков изнесе презентация на тема „Имунитетът в детска възраст“.

„Разнопосочни са вижданията на родителите, някои искат да засилят имунитета на детето с природни средства, а други – с доказаните медикаменти. Всеки сам избира. Моето виждане е, че децата трябва да бъдат закалявани, да спортуват, да са на свеж въздух, да са кърмени и впоследствие да консумират качествената храна“, сподели началникът на детското отделение в старата столица.

По думите му има много заболявания, характерни за възрастните, от които днес вече страдат и деца. Като пример посочи гастрит, язва, диабет и хипертония. Допълни, че затлъстяването е много голям проблем и при малките пациенти.

Медикът изрази тревога от дефицита на тесни детски специалисти. Прогнозира, че последствията от този проблем все повече ще се усещат и задълбочават, ако държавата не намери решение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *