Забава и знание

Явлението Ла Ниня ще се завърне и ще донесе по-хладно време

По-късно през годината се очаква завръщането на метеорологичното явление Ла Ниня, което ще донесе по-хладни температури след топлинните рекорди, предизвикани от Ел Ниньо и подобрявани месец след месец през изминалата година

“Феноменът Ел Ниньо през 2023/24 г., който допринесе за повишаването на глобалните температури и екстремните метеорологични условия по света, показва признаци, че е към своя край. Има вероятност за завръщане към условията на Ла Ниня по-късно тази година”, посочва Световната метеорологична организация (СМО) в най-новия си бюлетин, посветен на тези две природни метеорологични явления, които имат почти противоположни въздействия.

Вероятността Ла Ниня да се появи през периода юли-септември е 60 процента и се увеличава до 70 процента за периода август-ноември, според СМО.

Метеорологичната организация също така смята, че рискът от повторна поява на Ел Ниньо през този период е “незначителен”.

СМО изчислява, че през периода юни-август има еднакъв шанс (50 процента) условията да бъдат неутрални.

Ла Ниня се отнася до широкомащабно охлаждане на повърхностните температури в центъра и на изток в екваториалната част на Тихия океан. Явлението се свързва с промени в тропическата атмосферна циркулация – ветрове, налягане и валежи.

Точните ефекти обаче варират в зависимост от интензивността и продължителността на феномена, както и от времето на годината, по което той се случва, както и от взаимодействието с други климатични явления, допълват от метеорологичната организация на ООН.

Ефектите се различават и в отделните региони. В тропиците Ла Ниня предизвиква климатични въздействия, противоположни на тези на Ел Ниньо.

“Тези естествени климатични явления обаче сега се случват в контекста на предизвиканото от човека изменение на климата, което повишава глобалните температури, изостря екстремните метеорологични и климатични условия и оказва влияние върху сезонните модели на валежите и температурите”, посочва СМО.

Всеки месец от юни 2023 г. насам поставяше нов температурен рекорд, а миналата година беше най-топлата, регистрирана някога.

“Краят на Ел Ниньо не означава пауза в дългосрочното изменение на климата, тъй като нашата планета ще продължи да се затопля заради парникови газове, които задържат топлина. Изключително високите температури на морската повърхност ще продължат да играят важна роля през следващите месеци”, казват още от Световната метеорологична организация.

СМО посочва също, че последните девет години са били най-топлите в историята, въпреки охлаждащия ефект на явлението Ла Ниня, което продължи от 2020 г. до началото на 2023 г.

Феноменът Ел Ниньо достигна своя пик през декември 2023 г. и един от петте най-силни в историята.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *