Забава и знание

Жена е диагностицирана с рядко заболяване, което я кара да изглежда пияна

Жена на 50 години, която седем пъти посещава болница с неясен говор и силна умора и е изписвана с диагноза „пияна“, въпреки че твърди, че не е пила, е имала рядко заболяване, което само ѝ дава вид на употребила алкохол.

При това състояние, наречено „синдром на автоферментация“, гъбички в червата произвеждат алкохол, без човек изобщо да е пил.

Изследователите твърдят, че информираността за този синдром, който има социални, правни и медицински последици, е от съществено значение за правилното диагностициране и лечение.

В продължение на две години жената посещава спешното отделение с оплаквания от силна сънливост през деня и неясен говор.

Преди това тя е преминала няколко антибиотични курса за повтарящи се инфекции на пикочните пътища, заедно с инхибитор на протонната помпа за намаляване на количеството киселина в стомаха.

Въпреки че не е пила, тя е имала повишени нива на алкохол в кръвта и мирис в дъха.

След всяко посещение в болницата жената е изписвана с диагноза „алкохолна интоксикация“, въпреки твърденията ѝ, че не е употребявала алкохол, което е потвърдено и от семейството ѝ.

След всеки епизод пациентката имала нужда от до две седмици отпуск от работа, като през това време се хранела много малко.

Симптомите ѝ се подобрявали след една до две седмици, но се връщали на всеки един до два месеца. При третото посещение майката дори е освидетелствана по Закона за психичното здраве.

При седмото посещение обаче спешният лекар заподозрял диагноза „синдром на автоферментация“ и след като ѝ били предписани някои лекарства, тя била насочена към специалист.

Диетологът предложил нисковъглехидратна диета и след като жената преминала едномесечен курс на лечение с противогъбично лекарство и диета, симптомите изчезнали и останали без проява в продължение на четири месеца.

Жената бавно започнала отново да приема въглехидрати, но един месец след като направила това, при нея се появили отново неясен говор и сънливост, което дори довело до падане.

Тя била посъветвана отново да започне нисковъглехидратната диета и симптомите ѝ отшумели напълно.

Д-р Рахел Зед от Университета в Торонто и нейните съавтори пишат в списанието на Канадската медицинска асоциация: „Синдромът на автоферментация носи значителни социални, правни и медицински последици за пациентите и техните близки. Нашата пациентка е имала няколко посещения в спешното отделение, бил е оценена от интернисти и психиатри и е бил сертифицирана по Закона за психичното здраве, преди да получи правилната диагноза синдром на автоферментация. Това затвърждава колко важна е информираността за този синдром за клиничната диагноза и лечението.“

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *