Водещи новиниИкономика

Над половин милион лева забавени възнаграждения бяха изплатени след намесата на Инспекцията по труда във В. Търново

518 023 ЛВ. ЗАБАВЕНИ ЗАПЛАТИ БЯХА ИЗПЛАТЕНИ НА СЛУЖИТЕЛИ В РЕГИОНА СЛЕД НАМЕСАТА НА ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Това става ясно от отчет за дейността на звеното за изминалите пет месеца.

Крупната сума се оформя предимно от две предприятия, които не са раздали възнаграждения на своите работници навреме, в общ размер 333 577 лв.

За времето от началото на годината до момента инспекторите по труда са установили 2913 нарушения при проведени 692 проверки. За периода са инспектирани 681 предприятия със зает персонал от 29 901 работници и служители.

Най-голям процент нередности са констатирани по отношение на осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд.

Следват нарушенията по осъществяването на трудовите правоотношения, по заплащането на труда и наемане на работа без трудови договори.

За петте месеца на 2024 г. Инспекцията по труда във Велико Търново е предоставила 46 разрешения за започване на работа на непълнолетни. Лицата под 18 години обичайно проявяват желание да се трудят през лятната ваканция, но за тях разрешеното от закона работно време е до 35 часа седмично при петдневна работна седмица. За дейността си следва да получават минимум минималната работна заплата.

От звеното апелират към работещите да подават сигнали своевременно при нарушаване на трудовите им права.

Това може да се случва на място в институцията, по пощата, с куриер или през специалната форма за подаване на сигнали на сайта на агенцията.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *