Водещи новиниОбщество

Прасе на кметска тъща стана „ябълката на раздора“ в Долна Оряховица

Очаква се намесата на Областната агенция по безопасност на храните

 

БИВША УЧИТЕЛКА СЕ ОПЛАКВА ОТ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ПРАСЕ В ИМОТ, КОЙТО СЕ ОБИТАВА ОТ КМЕТА НА ДОЛНА ОРЯХОВИЦА ВЕСКО ИРИБАДЖАКОВ.

 

Пепа Милкова твърди, че животното се гледа в нарушение на мерките за биосигурност, въведени след бума на африканска чума в страната. Сезирала е Областната агенция по безопасност на храните във Велико Търново и очаква от институцията да реагират своевременно. Градоначалникът пък е категоричен, че жалбата е неоснователна и се спазват всички изисквания за отглеждане на прасе в лично стопанство.

Прасе на кметска тъща стана „ябълката на раздора“ в Долна ОряховицаПепа дойде в редакцията на „Борба“, за да сподели, че живее в непрестанен тормоз от прасе в съседна на дома й къща в Долна Оряховица. Постройката е собственост на родителите на съпругата на кмета, но и той пребивава в нея, въпреки че това не е неговият постоянен адрес.

„Преди много години в имота гледаха прасе, но спряха. От около година пак гледат прасе, но в разрез с наредба N 44 от 2006 г., която е обновена и допълнена с чл. 137 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност в „Държавен вестник“ бр. 13 от 14.02.2020 г. Нямам против да се гледа прасе, но ако е по правилата. Трябва да има обособено място, отделено от други животни, а там навлизат кокошки. Трябва да има дезинфекция на обувките на хранещия прасето, а там ги виждам, че влизат по домашни чехли. Изисква се всекидневна хигиена, а там няма мръсен канал. Нужно е специално съхранение на торта, а къде я изхвърлят – не мога да кажа. Изисква се регистрация на прасето и ушна марка“, твърди пенсионираната учителка.

Казва, че дискомфортът вследствие на прасето се изразява във всекидневна воня, грухтене, летящи насекоми и потенциални зарази.

„Това прасе трябва да е далеч от жилищна постройка. Защитавам здравето на семейството си, защото имотът граничи с мястото, където съм засяла райграс и внуците ми играят там“, заяви Пепа.

65-годишната жена е подала жалба в Областната дирекция по безопасност на храните на 3 юни.

„От институцията ми казаха, че ще изпратят комисия, която да огледа мястото и дали се спазват нормите. Разчитам на тяхната компетентност и безпристрастност“, подчерта тя.

Допълни, че за нея създалата се ситуация е недопустима, особено засягайки градоначалника като отсрещна страна, тъй като той е лицето на населеното място.

Потърсихме за коментар кмета на Долна Оряховица Веско Ирибаджаков. Той сподели, че в имота се отглеждат две малки прасета от няколко дни, а не от около година. Уточни, че за тях се грижи основно неговата тъща.

„Предприета е процедура за регистрация на животните.

Всеки има право да гледа прасета според изискванията, без значение дали е кмет, министър, или какъвто и да е. Обвиненията са напълно неоснователни и на база на междусъседски конфликт, който датира от 20 години“, посочи градоначалникът.

Заяви, че не се притеснява от предстояща проверка от служители на Областната дирекция по безопасност на храните, защото в личното стопанство са осигурени всички изисквания за отглеждане на прасе.

Уточни, че твърденията на Пепа уронват авторитета му и ще си търси правата по съдебен ред.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Прасе на кметска тъща стана „ябълката на раздора“ в Долна Оряховица

 • И този кмет не става!Една дупка срещу младежкия дом сигурно от една година стои и автомобилите обикалят навлизайки в насрещното.Щеше да ме е срам ако аз бях кмет защото това е на главния път на 50 метра от кметството.Абе купи една торба цимент и една пясък и го оправи бе кмете Ирибаджаков!СРАМОТА!Ако нямаш джобни питай!И всеки ще ти даде!Не ставаш за тая работа,като предния си!

  Отговор
  • Баткоу дупката е оправена. Стига рева против кмета!

   Отговор
 • Интересно родителите на Пепитка със сигурност са я отгледали с наличието на ,я прасенца ,я с овчици на времето почти всички имаха животни. Та пепитка да си спомни ,ако може ,как родителите и отглеждаха животни без марка на ушето ,и супер специално място за акитата (които в последствие използваха за тор) и проблеми нямаше. Ма пепитка стана европейка миризмата на две прасенца и пречи ,а у кауфланда промоцийка има всеки ден нищо ,че месцето е инжектирано със знайни ,и незнайни течности.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *