Водещи новиниКултура

Този път великотърновци не забравиха Венета и Иванка Ботеви

След като дълги години гробът на Венета и Иванка Ботеви в парк „Дружба“ оставаше без цветя за 2 юни, този път великотърновската общественост прояви признателност към съпругата и дъщерята на Христо Ботев, увери се на място екип на „Борба“

От Общината също тази година организираха поднасяне на букети пред знакови паметници в старата столица в чест на падналите за свободата на България.

Надгробните паметници на Венета и Иванка Ботеви дълги години бяха забравени, а част от великотърновци дори не знаят, че вечният дом на двете любими жени в живота на Ботев се намира именно във Велико Търново.

Преди 6 години вандали счупиха снимката от надгробната плоча на Венета Ботева.

От Общината реагираха бързо и я смениха. По-късно се оказа, че вратичката на гроба се завързва със стар кабел, а след медийни публикации беше поставено бронзово резе.

Не по-добра е съдбата на къщата на Венета Ботева във Велико Търново, която дълги години стоя със счупена плоча. Тя беше подменена през 2019 година, когато се навършиха и 100 години от смъртта на съпругата на Ботев.

Самата къща също е в лошо състояние, но е със здрава конструкция.

Възможностите на собствениците за поддръжка са минимални, затова фасадата не е привлекателна за туристите. На пръв поглед част от прозорците на втория етаж са супени, мазилката е олющена, а дограмите са изгнили. През стъклата на главната улица се виждат натрупани каси от бира и безалкохолни напитки. Част от къщата се ползва за хранителен магазин от години. По улицата всекидневно минават туристи от цял свят, а единственото нещо, което напомня, че сградата е била дом на Венета Ботева и дъщерята на големия революционер – Иванка, е малката плоча с надпис от признателните поколения. Тя е поставена през далечната 1948 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *