Водещи новиниСъдби

До 5000 лв. стигат дорисувани гоблени, за пръв път ги показват във В. Търново

Майсторката Соня Кедикова е единствената в България, която прилага техниката

 

Нашумялата в средите на гобленарите Соня Кедикова е единствената в България, която дорисува гоблени.

До 5000 лв. стигат дорисувани гоблени, за пръв път ги показват във В. ТърновоТехниката включва шиене, рамкиране, за да се види границата, прилагане към паспарту, което се дорисува с акварел, и така се получава нова, красива и по-голяма картина с неподозирано въздействие. Учила се от рускините, но вече 5-6 години се усъвършенства и дори ги надминава по изпълнение и оригиналност.

Гоблени 40-годишната Соня Кедикова започнала да шие преди 15 години, майка й – Стефка Златова, също е една от най-известните гобленарки във Велико Търново. Но вече е оставила тази дейност на други жени, които е наела във фирмата си. Схемите са по картини само на български художници, които прави тя с още трима дизайнери. Най-много при тях се търсят „Българка“, „Празник“ и „Бъкингамският дворец“ по картините на Мария Илиева. Те се и продават и най-скъпо, между 3000 лв. и 5000 лв., в големи размери и изпълнени с качествени френски конци.

В последно време самата Соня се е отдала на рисуването – пейзажи и карикатури, защото освен гобленарка е и самоука художничка.

Покрай страстта си към гоблените се е запалила и по рамкирането, което върши в ателието си.

През годините се е занимавала с много неща, правила е декупаж и курсове за него, бродерия, изработка на сувенири и сега има желание да поднови всичко това, което е поизоставила с времето. Включително и т. нар. курсове, които по думите й си представя по-скоро като събиране на малки групички жени, обединени от желанието да изработват красиви изделия с ръцете си.До 5000 лв. стигат дорисувани гоблени, за пръв път ги показват във В. Търново

На 14 юни от 18 часа Соня Кедикова открива обновеното си артателие на бул. „България“ 27, придружено с изложба на класически и дорисувани гоблени и авторски картини. Затворила предишните си магазини и обекти, в това ателие тя е съсредоточила цялата си сегашна, а и бъдеща дейност. Поела напълно фирмата от майка си, тя вече сама решава как да се развива.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *