Водещи новиниОбщество

Производители на еликсири и деликатеси от цяла България се събраха на изложение в Бизнес център В. Търново

На 6 юни в голямата конферентна зала на новия Бизнес център Велико Търново, собственост на „Екстрапак“, бе открито първото национално изложение „Еликсири и деликатеси“.

На площ от 500 кв. метра посетителите могат да видят, опитат и закупят както традиционни, така и уникални храни и напитки на 24 производители. По думите на Валентина Димова, оперативен мениджър на Бизнес центъра, те залагат на качеството и целта е да им се даде възможност да покажат своите продукти.

Старт на изложението „Еликсири и деликатеси“ даде управителят на „Екстрапак“ Милен Георгиев. „Идеята за събитието дойде преди около три месеца, когато нашият шеф Стоян Дачев предложи да направим изложение за специални и по-нестандартни храни и напитки. Ние, „Екстрапак“, сме били на много изложения в чужбина и страната, но винаги сме били от страната на участниците. За първи път поехме предизвикателството да бъдем организатори. Тук успяхме да съберем 24 български фирми с много интересни продукти, две от фирмите за първи път се явяват на подобно събитие и аз ги поздравявам за смелостта. Благодаря на всички изложители, които ни повярваха и взеха участие в едно ново начинание!“, каза Милен Георгиев.

Изложението уважи и областният управител Ивайло Здравков.

„Добре дошли в област Велико Търново! Поканата на домакините от „Екстрапак“ дойде малко спонтанно, но с изненада виждам колко добре се е получило в най-новия и модерен Бизнес център. Когато съм участвал в подобни форуми, обикновено казвам, че държавата е тази, която трябва да насърчава и създава предпоставки за развитието на бизнеса. Много се радвам, че тук идеята е обърната и една голяма частна фирма ви събира за ползотворни бизнес отношения. Забавлявайте се на това чудесно изложение“, каза в приветствените си думи губернаторът.

„Еликсири и деликатеси“ наистина впечатлява с продуктите на изложителите. Сред тях стабилно са представени и фирмите от региона.

Великотърновският „Винпром“ показва ликьори, мастика, мента, джин, 4 вида водка, като атракция са синята и червената водка. Голямата фирма е много известна с ябълковия и винения оцет. „Винпром“ АД скоро ще пусне на пазара най-новия си продукт – розов джин.

Най-успешната от 20 години в региона пивоварна “Бритос” е на изложението със светло пиво, тъмна бира, Бритос Опушена и Hoppy biond – комбинация от 5 ароматни и горчиви сорта хмел.

Бутикова изба от с. Върбовка демонстрира малка лимитирана серия сухи вина от известни международни сортове грозде, както и от родните – тамянка, кайлъшки мискет, гъмза и рубин.

Винарска изба „Драгошинов“, с Нацовци, също участва на изложението с бели, червени вина и розе в малки серии между 500 и 1400 бутилки. Главният винар е енологът с дългогодишен опит Даниел Драгошинов.

С цялата си продукция се представя и известната местна винарна „Ялово“, включително и младите вина от последната реколта, които отскоро са на пазара. Винарната има и нов продукт – ракия специална от шардоне.

И защото вината най-добре се пият в стъклени чаши, на изложението е и Марияна Георгиева от Велико Търново с красивите си ръчно изрисувани от нея чаши. С това се занимава от 10 години.

Щандът на семейната фурна „Арсо“ от Горна Оряховица е отрупан с ръчно изработени козунаци с локум, шоколад и със сладка и конфитюри домашно производство. Интерес предизвика панетоне – италиански козунак, но малко по-сладък и същевременно кисел, защото в него има лимон, придаващ му свеж вкус. Разбира се, и истински хляб, изложени са 12 вида – бял, черен, с квас, безглутенов. Домашните сладки също са наша голяма гордост, казва 22-годишният Георги Арсов – младши.

С оригиналното име „Домашно сухо“ ЕООД производителят от Дебелец се представя с цялата гама сухи мезета по стари български рецепти и без консерванти, спазвайки държавния стандарт отпреди 1990 г.

Прави впечатление суджукът от елен, но има още конски, телешки, свински, овчи. Както и пастърми, луканки, филета. Настина – деликатеси!

Тук може да опитате и закупите добре познатите от Фермерския пазар продукти с марка „Ведра кафе“. На щанда има голяма колекция от прясно изпечени занаятчийски кафета. „Това е нашата страст, подбираме от цял свят едни от най-качествените партиди, закупуваме ги и на малки порции ги печем всеки ден. Това, което ни отличава, е, че ние много обичаме да творим с кафето, предлагаме и бутикови шоколади със специални кафета, сурови бонбони, кафе с люти чушки, скраб за лице, соеви биосвещи, бисквитки, общо около 40 продукта“, обяснява Делина Петрова.

Вкусни фермерски млечни продукти от с. Белоградец, община Ветрино, предлага фирма „Аваси“ – овче и краве сирене, кашкавал и овче мляко, което получи златен медал на последното издание на Събора на овцевъдите тази година. А също и здравословните мед, ядки, тахани, чайове и билкови смеси. Новият проект е много малка ферма за пасищно отглеждане на кокошки носачки, което е рядкост в момента в България. Те ще са около 350 на 3 дка площ.

Марка „Далвита“ предлага напитките еликсири „Комбуча“, които се получават чрез процес на ферментация на гъба комбуча с малко захар и чай.

Видовете са различни в зависимост от добавените подправки – български шафран, каркаде, джинджифил, като всичко е изцяло натурален продукт. Напитките помагат за по-доброто храносмилане.

„Ти-ви Мел“ с дейност в с. Николаево показва сокове от пресни плодове, към момента от череши и праскови. Всички те, както и сокът от ябълка, са 100-процентови натурални продукти по технология студено пресоване.

„Димис Фарм“ от гр. Левски също излага натурални сокове. От няколко месеца е и техният, първи в България и в Европа, плодов сос, който чудесно се комбинира със салати, меса и сирена. Може да го опитате на място и да се убедите, че е истинско кулинарно приключение.

На изложението присъства и пловдивската „Траки фууд“ ЕООД – най-модерната и последно изградена в страната работеща консервна фабрика.

Показва едросмляна лютеница без консерванти, нишесте и други подобрители. Както и айвар, стерилизирани краставички и люти чушки. Фабриката прави частните марки на всички големи вериги, но от високия клас.

И още – шафран и студенопресовани масла „Омега ойл“. Фирмата предлага и уникалния продукт „Царска сол“, който става все по-популярен. Подправката, чиято основа е солта, няма аналог на пазара и е патент на фирмата. Нейната цел е да откаже човек от прекалената консумация на сол в храната си и за целта са добавени лен, сусам, орех.

На щанда на „Дюсена“ – Димитровград, може да опитате и си купите от произведените от фирмата 4 вида халва и 10 вида тахани от маслодайни семена. Преди няколко месеца производителят е пуснал на пазара специална серия за спортисти и активно спортуващи хора – протеинова колекция тахани. Изложителят очаква много дегустации, защото продуктите им наистина са интересни, сладки, здравословни и с отличен вкус.

Това са само част от изложителите, но има и още, и всички те предлагат оригинални и качествени продукти.

Изложението „Еликсири и деликатеси” е до 8 юни включително и е отворено за посетители от 9 до 18 часа, а в събота – до 16 часа. Има и достатъчно паркинг места.

Бизнес център Велико Търново става истински център за събития в старата столица. Отличните условия, сигурност, изключително модерната база, локацията близо до пътя за София чертаят светло бъдеще на иновативния проект.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *