Горещи новиниКултура

Приказки и легенди от древни времена оживяха на Царевец

Деветият международен фестивал „Средновековен Търновград: приказки и легенди” от 7 до 9 юни отново ни пренесе в мистиката и романтиката на Средновековието и във времето на Второто българско царство

Близо 200 групи и свободни реконструктори от Сърбия, Румъния, Гърция, България, Украйна, Казахстан, Русия, Великобритания, Германия и др. страни в продължение на три дена радваха гостите на Царевец с богата програма и представиха живота, какъвто е бил в периода XIIXIV век.

Фестивалът бе открит от зам.-кмета Нейко Генчев на 7 юни с танци и шествие на участниците на площада пред Царевец.

Той се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2024 г. на старата столица.

Зад портите на крепостта имаше бойни игри и демонстрации, зрелищни битки, стрелби с лък, бяха показани ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата и модата през средните векове в България, Византия и Европа.

Посетителите видяха старинни занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, ковашки практики, производство на бижута и оръжия, извличане на благовонни масла.

Имаше богата концертна програма със средновековна музика, а чрез магията на кукления театър бяха пресъздадени някои от старите легенди, които още вълнуват въображението.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *