Култура

Фестивал „Отблизо“ в старата столица – обяснение в любов към поезията

Във Велико Търново се проведе първото издание на двудневния фестивал за съвременна българска поезия „Отблизо”.

Сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“ посрещна поети и гости от цялата страна.

Фестивал „Отблизо“ представи на ценителите на съвременната българска поезия произведенията на близо 20 съвременни поети.

Сред гостуващите бяха познати имена като Виолета Кунева, Галина Николова, Катя Димитрова, Ева Гочева, Мария Куманова, Нинко Кирилов.

По думите на организаторите, някои от поетите за първи път представят свои творби във Велико Търново, макар и да имат по няколко издадени книги.

Александър Христов и Северина Плачкова са „виновниците“ за мащабния фестивал, който те нарекоха „обяснение в любов към поезията“.

От 3 години те се занимават с инициативата „Близък прочит“, която ежемесечно среща великотърновските читатели със съвременни творци на словото.

„Отблизо“ е техният първи фестивал.

По думите на ас. д-р. Александър Христов, тяхното желание е да доближат автора до читателя и да обърнат внимание на съвременните писатели, които не отстъпват по талант на известните имена в българската литература, но книгите им често събират прах в дъното на книжарниците.

„Миналото на България е свързано с големи поети, които помним – например Яворов – а някак си съвременният поет все едно не съществува“, обясни Александър Христов.

Заедно със Северина избират да поканят автори, които четат и ценят от години, такива, които имат първа или втора поетична книга, появила се съвсем наскоро, и такива, които предлагат нещо различно.

„Искахме във фестивала да има разнообразни типове писане, автори от различни поколения, но да обърнем внимание и на най-новата поезия

– на онова в нея, което задава посоки и показва, че се пише и се издава поезия днес и тук и за съжаление, не се чете толкова много, а това е трикратно проклятие“, разказа още Александър Христов.

Фестивал „Отблизо“ се осъществява с помощта на Валентин Дишев, Николай Зарков, участващите автори и издателства и Община Велико Търново.

Елина ГЕНОВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *