Образование

Филм на ученици от СУ „Емилиян Станев” за живота на малка търновска уличка впечатли публиката в Лисабон

Документалният филм „Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим” на ученици от СУ „Емилиян Станев” предизвика вълна от емоции в кинотека в Лисабон със своя деликатен хумор и чудесно заснети персонажи

Екипът в състав Ида Тошева, Преслав Кушев, Радослава Радкова, Теодора Стефанова, Теодора Тачева, Лора Мирчева, Леа Емилова и Алексия Дюлгерова е едно от двете ателиета в България, които представят страната в международния проект „Киното, сто години младост”.

Ментор на учениците е Еви Карагеоргу, помага им учителката Дияна Добрева, а координатор на проекта е Ралица Асенова.

Петима представители на клуба показаха снимания от тях документален филм „Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим” пред ученици от различни краища на света. Всички те са работили по една и съща тема – „Да снимаме Другия – документалният жест” в рамките на цяла учебна година. От 3 до 7 юни се събраха в португалската кинотека в Лисабон, за да споделят и обсъдят заедно своите филми.

„Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим” проследява живота, кипящ на една улица в град Велико Търново.

На пръв поглед това е обикновена уличка с начало и край, не по-дълга от 150 метра, но всъщност една в друга, досущ като река, се вливат три различни улици – „Митрополит Панарет Рашев” (позната и като ул. „Стефан Денчев”), „Иванка Ботева” и „Максим Райкович”. Запознаваме се с нейните обитатели – животни и хора. Кой живее зад прозорчетата с цветя? Кой твори? Къде се крие миналото?

Филмът може да бъде видян по време на форума „Кино в училище”, част от фестивала „Срещи на младото европейско кино”, който тази година празнува десетото си издание.

Кинофестивалът, посветен на детската и младежка публика от 3 до 19 години, ще се състои от 22 до 28 юни в София.

„Киното, сто години младост” е проект, който се провежда от 29 години и събира деца от седемнайсет държави по инициатива на Алан Бергала и Натали Буржоа. Ученици от различни възрасти се срещат с магията на киното чрез гледане на откъси, свързани с годишната тема, и са поставени в ролята на автори на филми есета, подпомогнати от ментори – професионалисти от киноиндустрията.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. СУ „Емилиян Станев”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *