ОбществоПавликени

Камилата Дарко от Зоокът-Павликени почина тази сутрин

Тази сутрин почина камилата Дарко.

“Той беше едно от най-обичаните и популярни животни в Зоокът-Павликени и ще липсва много на гледачите и посетителите.
Преди около седмица гледачите забелязаха, че Дарко не може да се изправи и стои свит под навеса си. Веднага беше повикан лекар от ветеринарната клиника в Ловеч, с която Общината има сключен договор за обслужване при по-сложни случаи. Взети бяха кръвни проби, които показаха, че Дарко вероятно е претърпял сърдечен пристъп. Имаше данни и за тежко възпаление на мускулите. Подобно заболяване често се среща при този вид камили. Учените не са установили причините за това.

Назначено беше лечение за Дарко и ежедневно му бяха поставяни системи.

Междувременно потърсихме мнения и от още компетентни лекари, допитахме се до всички зоопаркове в България, които отглеждат камили, както и до специалистите в Тракийския университет. Гледачите от Зоокъта сглобиха специален станок, на който Дарко да може да се подпира, както и периодично извършваха раздвижване на крайниците на камилата.
Вчера беше направено допълнително изследване, за да се проследи развитието на състоянието. Кръвните показатели са били доста влошени и беше потвърдено, че продължава възпалителният процес в тялото.
Въпреки огромните ежедневни усилия на гледачите в Зоокът-Павликени, тази сутрин Дарко почина.
Ще ни липсваш, прекрасен Дарко!”, сподели кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в пост в социална мрежа Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *