Горещи новиниОбщество

Пресияна Капнилова от Лясковец е отличничката на областта, Калина Досева от ПМГ е с три шестици от три матури

Пресияна Стефанова Капнилова от НУ „Цани Гинчев” – Лясковец, е пълната отличничка във Великотърновска област сред четвъртокласниците на проведеното национално външно оценяване.

Тя има по 100 точки и по български език и литература, и по математика. Резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците и от матурите на зрелостниците излязоха почти едновременно, задълбоченият анализ тепърва предстои, но на първо четене те показват по-добра успеваемост на учениците.

1494 ученици от четвърти клас бяха изпитани по български език и математика.

Средният резултат от НВО във Великотърновска област по български език и литература е 73,82 точки, което е с 3,68 точки повече от показаното през миналата година и с 2,19 точки повече от средните за страната – 72,63.

По математика средният резултат на всички четвъртокласници е 69,13 точки, с 1,4 по-нисък от средния за страната – 70,53. „Като сравним резултатите на нашите четвъртокласници спрямо миналата година, скокът по математика е с 8 точки. Още през август – септември ние приключихме задълбочения анализ за причините за недоброто представяне по всички предмети през 2023 г.

Създадохме нужната организация и РУО поиска от всички директори да посочат поне по три-четири мерки, които ще приложат през цялата учебна година. В тази насока се извърши непрекъснато наблюдение на учебния процес, строго следяхме за присъствието на учениците в час. Поискахме от директорите да посочат две-три дати и от началото на календарната 2024 г. до април бяха направени пробни външни оценявания с цел децата да свикват да се явяват на изпит. Подпомогнахме ги с пробни варианти. За учениците с повече от 8 отсъствия изискахме да бъдат набелязани мерки за обща подкрепа – задължителни консултации, работа с родители и др.

Четирите училища – основните в с. Водолей и с. Асеново, СУ „Климент Охридски” – Сухиндол, Професионалната гимназия по транспорт в Стражица, които миналата година бяха с много ниски резултати, бяха системно наблюдавани.

Спокойно мога да кажа, че на това външно оценяване само 9 училища имат по-нисък среден резултат спрямо миналата година. Повечето от останалите, било по български език, било по-математика, са увеличили средния брой точки. По математика учениците от с. Поликраище, с. Виноград, от СУ „Максим Райкович” – Лясковец, са повишили резултатите си най-много спрямо миналата година. По БЕЛ най-много са се постарали и са повишили, макар и с малко, средния си успех от ОУ „Паисий Хилендарски” – Горна Оряховица, от Виноград, Водолей, Балван, Килифарево, от основното училище в Бяла черква.

В някои от тях учат много малко ученици и резултатите са почти индивидуални, което в никакъв случай не трябва да омаловажава техния и на учителите им труд. Те са работили усилено и това е дало резултат. Ще направим анализ на какви задачи по математика децата се затрудняват, за да планираме нови мерки за следващата учебна година”, коментира за „Борба” началничката на РУО – Велико Търново, инж. Розалия Личева.

 

10 УЧЕНИЦИ ОТ 10 УЧИЛИЩА СА СЪС 100 ТОЧКИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

 

Четвъртокласниците със 100 точки на НВО по български език и литература са 10 от 10 различни училища и си струва имената им да бъдат оповестени. Това са Радина Илиева от ОУ „П. Р. Славейков” – Велико Търново, Кристина Райнова от ОУ в Дебелец, Маргарита Иванова от ОУ „Христо Ботев” – с. Ресен, Ида Маркова от СУ „Емилиян Станев”, Виктор Дончев от СУ „Вела Благоева”, Кристияна Анатолиева от ОУ „Иван Вазов” – Горна Оряховица, Вилияна Игнатова от СУ „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, Пресияна Капнилова от НУ „Цани Гинчев” – Лясковец, Йована Желязкова от СУ „Николай Катранов” – Свищов, Кристиян Райков от СУ „Димитър Благоев” – Свищов.

 

ПО МАТЕМАТИКА СЪС 100 ТОЧКИ В ОБЛАСТТА СА 30 ДЕЦА

 

Отличниците са разпределени в следните училища: ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново – 4, ОУ „Св. Патриарх Евтимий” в старата столица – 6, ОУ „Христо Ботев” в Ресен – 1, СУ „Емилиян Станев” – 5, СУ „Вела Благоева” – 5, ОУ „Иван Вазов” в Горна Оряховица – 2, СУ „Вичо Грънчаров” – 2. Един ученик от защитеното училище в с. Беброво – Йордан Йорданов, също е със 100 точки и той е първият от селото с толкова висок успех. По един има и от НУ „Цани Гинчев”, СУ „Максим Райкович” – Лясковец, СУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш и СУ „Николай Катранов” – Свищов.

Приравнени точките към оценки, по БЕЛ двойките са 112, среден са получили 56, добър – 171, мн. добър – 481, отличен – 674. По математика слабите оценки са 88, със среден са 106, добър – 308, мн. добър – 490, отличен – 489.

 

ПО-МАЛКО СА ДВОЙКИТЕ И НА МАТУРИТЕ ПРИ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ

 

В 36 училища от областта се проведоха зрелостни изпити по български език и литература. Средният резултат е 58,34 точки при 59,4 за страната. Скокът обаче в сравнение с миналата година е с 10,5 точки. По останалите учебни предмети: по математика – 66,75 точки, и това е повишение с 21 точки спрямо много ниския резултат през 2023 г. Най-много явили се на втори държавен изпит са по предмета английски език – ниво B2, като средният резултат на регионално ниво е 69,25 точки, с 3,5 над средното за страната.

Зрелостниците ни са държали матури и по английски език – ниво B1, физика и астрономия, философия, история, география и икономика, биология и здравно образование. От профилираната подготовка високи са резултатите по изобразително изкуство, по музика, испански език, английски език, информационни технологии. Задържат се на същото ниво резултатите по италиански език, по философия, английски език и предприемачество. По-нисък е по немски език, история и цивилизации, география и икономика. Спрямо миналата година само 1 училище – СУ „Св. Климент Охридски” в Сухиндол, си е понижило успеха при дванадесетокласниците, а 2 са задържали същото ниво. При всички останали има повишение и по-добро представяне на матурите. Най-голям скок в сравнение със собствения резултат от миналата година бележи СУ „Вела Благоева”  – с 18 точки.

 

ОТЛИЧНИЦИТЕ ПРИ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ НА ДВЕТЕ МАТУРИ СА 9

 

О тях 6 са от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и по един от ПМГ „Васил Друмев”, СУ „Емилиян Станев”, СУ „Георги Измирлиев”.

Голямата гордост за Великотърновска област е Калина Досева от ПМГ „Васил Друмев”, положила и допълнителна, трета матура по физика, има и на трите държавни изпита оценка 6,00.

Тази година тя е и носителката на наградата „24 май” на Община Велико Търново. Отличниците с по две отлични оценки, над 95 точки, от Езикова гимназия са Адрияна Тодорова, Ана Орманджиева, Антония Ганчева, Виктория Тодорова, Никол Петкова и Стела Михайлова.

Преслав Пламенов Кушев от СУ „Емилиян Станев”, Александрина Замфирова от СУ „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, са другите имена на отличниците, които трябва да бъдат изтъкнати.

Няма обаче нито един със 100 точки по някой предмет.

Съгласно скалата за превръщане на броя на точките в оценки по български език и литература двойките са 154 при 272 миналата година. Средните са 150, добър – 491, мн. добър – 505, отличен – 160, и пълен отличен (6,00) – 23.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *