Свят

Тя е най-скъпата крава в света и “най-близо до съвършенството” –

 

Бразилия има стотици милиони крави, но една в частност е необикновена. Масивното ѝ, снежнобяло тяло е наблюдавано от охранителни камери и въоръжена охрана, пише Асошиейтед прес.

На стойност 4 милиона долара, Виатина-19 ФИВ Мара Мовейс (Viatina-19 FIV Mara Movéis) е най-скъпата крава, продавана някога на търг, според Световните рекорди на Гинес.

Това е три пъти повече от цената на последния рекордьор. С тегло 1100 килограма тя е средно два пъти по-тежка от възрастен представител от нейната порода.

По протежение на магистрала през сърцето на Бразилия, собствениците на Виатина-19 са поставили два билборда, възхваляващи нейното величие и приканвайки хората да отидат на поклонение, за да видят суперкравата.

Климатолозите са съгласни, че хората трябва да консумират по-малко говеждо месо, най-големият земеделски източник на парникови газове и двигател на обезлесяването на Амазонка.

Но животновъдството е основен източник на бразилско икономическо развитие и правителството се стреми да завладее нови експортни пазари. Най-големият износител на говеждо в света иска всеки, навсякъде да яде неговото говеждо.

Въплъщение на бразилските амбиции за добитък е Виатина-19, продукт на години усилия за отглеждане на по-едри и месести крави. Победителите се продават на търгове с високи залози – толкова високи, че богатите животновъди споделят собствеността. Те извличат яйцеклетките и спермата от животни шампиони, създават ембриони и ги имплантират в сурогатни крави, от които се надяват да създадат следващите великолепни екземпляри.

Смайващата цена на кравата произтича от това колко бързо е натрупала огромни количества мускули, от нейната плодовитост и – най-важното – колко често е предавала тези характеристики на потомството си,

казва Лорани Мартинс, ветеринарен лекар, която е дъщерята Перейра и дясната ръка на един от собствениците на кравата – Ней Перейра. Развъдчиците също ценят позата, здравината на копитата, послушността, майчините способности и красотата. Тези, които искат да подобрят генетиката на добитъка си, плащат около 250 000 долара за възможност да получат яйцеклетките на Виатина-19.

“Тя е най-близо до съвършенството, което е постигнато досега. Има всички характеристики, които всички собственици търсят”, коментира Мартинс.

От Индия до Бразилия

В Бразилия 80 процента от кравите са зебу, подвид, произхождащ от Индия, с отличителна гърбица и увиснала гуша или гънки от драпирана кожа на врата. Виатина-19 принадлежи към породата Нелоре, която се отглежда за месо, а не за мляко, и представлява по-голямата част от говедата в Бразилия.

Град Убераба, където живее Виатина-19, провежда ежегодно събиране, наречено “ЕкспоЗебу” (ExpoZebu), което се представя като най-големият панаир на зебу в света. В най-престижния търг, наречен “Elo de Raça”, който се е провел на 28 април, като тазгодишната звезда се открои Дона и три от нейните клонинги. Крайната продажна цена постави общата ѝ стойност на 15,5 милиона реала (3 милиона долара).

Бумът на суровините през 2000 г. стимулира бразилското селско стопанство, особено с растящия Китай, който купува соя и говеждо месо.

Днес влиянието на селското стопанство се простира до Конгреса на Бразилия и националното съзнание. А Бразилия, заедно със САЩ, е в челните редици при генетиката на говедата.

Крави като Дона и Виатина-19 са рядкост в Бразилия, която има повече от 230 милиона крави, според земеделското министерство на САЩ. Това е най-голямата популация от говеда в света, което е проблематично – огромни участъци от тропическите гори на Амазонка са били изсечени, за да се създадат пасища, освобождавайки въглерод, съхраняван в дърветата. А при оригване кравите отделят метан, което е много по-лошо за климата.

Генетичните подобрения, които намаляват възрастта за клане на кравите, са полезни, но ограничени начини за намаляване на затоплянето.

По-прости, по-ефективни мерки включват засаждане на по-добра трева за паша и редовно преместване на добитъка от пасище на пасище, ​​посочва Бето Верисимо, агроном и съосновател на екологична организация с нестопанска цел, наречена “Имазон” (Imazon).

Междувременно президентът Луиз Инасио Лула да Силва работи за отварянето на нови пазари. Миналия месец той се срещна с министър-председателя на Япония Фумио Кишида, призовавайки го да опита бразилско месо и да започне да го внася в страната си.

Клонингите

Надолу по магистралата от аукциона “Elo de Raça” е лабораторията на компанията “Джиниал анимал дженетикс енд байотекнолоджи” (Geneal Animal Genetics and Biotechnology), където клонингите на Виатина-19 се очакват след няколко месеца.

Някои животновъди не биха искали голямо стадо от нейните клонинги. Крави с висока поддръжка като Виатина-19 не са печеливши в голям търговски мащаб, защото не могат да задоволят енергийните си нужди само от трева, обяснява Пи. Джей. Бъдлър, международен бизнес мениджър за “Транс Ова Дженетикс” (Trans Ova Genetics) – базирана в Айова компания, фокусирана върху подобряване на генофонда от говеда.

Собственикът на Виатина-19, Перейра, казва, че тя получава специално третиране за стимулиране на производството на яйцеклетки, но ще процъфтява, ако бъде пусната на пасище – където се хранят почти всичките му елитни говеда.

Междувременно Виатина-19 е бременна за първи път, а Перейра се оглежда за разширяване – нейните яйцеклетки са продадени на боливийски купувачи и той иска да изнася за Обединените арабски емирства, Индия и САЩ.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *