Култура

Внучката на Яворов и дъщеря на художника Васил Стоилов за баща си: „Велико Търново беше градът на сърцето му”

На 6 юни в ХГ „Борис Денев” много почитатели на изкуството, художници и общественици присъстваха на откриването изложбата „Васил Стоилов, верен на живота”, посветена на 120-годишнината от рождението на големия творец

За събитието покана бе отправена и към дъщеря му и внучка на Пейо Яворов – Явора Стоилова.

Внучката на Яворов и дъщеря на художника Васил Стоилов за баща си: „Велико Търново беше градът на сърцето му”Тя не успя да присъства, затова пък изпрати текст – обръщение към търновци, което директорът на галерията Мартин Митев направи достояние.

„Скъпи търновци! Няма по-достойно място от Велико Търново за отбелязването на 120-годишнината от рождението на моя баща – художника Васил Стоилов. В този ваш град се родиха неговите най-забележителни исторически картини – „Патриарх Евтимий” и „Богомилска проповед”. Старият град го опиваше с красотата си, Велико Търново не беше за баща ми само град на сърцето му и на прекрасните спомени, а и ново начало на изкуството му. В Търново е записал най-радостните страници в дневника си, обкръжен от хора, които го обичат – очарователни бохеми и даровити творци. Такива бяха Александър Терзиев, Спиридон Борисов, Никола Гелов, Цанко Петров и още много други. И застанала пред светлия търновски път на баща ми, си мисля, че майсторът от Герман носи и ореола на търновския художник, създал едни от най-живописните си творби в старата столица”, пише Явора Стоилова.Внучката на Яворов и дъщеря на художника Васил Стоилов за баща си: „Велико Търново беше градът на сърцето му”

Изложбата бе открита от Мартин Митев, за изключителния художник, получил признание приживе от почитатели и критици в Париж и който с право можем да наречем „търновски”, говори и зам.-кметът Нейко Генчев.

Внучката на Яворов и дъщеря на художника Васил Стоилов за баща си: „Велико Търново беше градът на сърцето му”50 творби на Васил Стоилов, сред тях и емблематичната „Богомилска проповед”, изпълват няколко зали на Художествената галерия. Прекрасни потрети – графика и масло, на Майстора, на Емилиян Станев, български мадони, отрудени жени, красиви българки, автопортрети, селски картини очертават мащаба на таланта му. Голяма част от експозицията заемат творбите му с Търново – светли и свежи зимни пейзажи, панорами, уютни малки търновски улички.

Изложбата може да се види до 15 септември.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *