Водещи новиниОбщество

Премахнаха над 30 микросметища край Долна Оряховица

За последния месец екоинспекторите са извършили 79 проверки

 

БДИТЕЛЕН ГРАЖДАНИН СЕЗИРА ЕКОИНСПЕКЦИЯТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ЧУВАЛИ ОТ БУС В РАЙОНА НА МОСТА НА ЯНТРА КРАЙ ДОЛНА ОРЯХОВИЦА.

Това става ясно от отчета на РИОСВ за извършената дейност през миналия месец. На зеления телефон на ведомството е получен сигнал за случая на 24 май.

Служители на ведомството съвместно с кмета на Долна Оряховица се извършили проверка на посочения терен. Установено е, че в прилежаща земеделска територия са изхвърлени 4 броя чували, тип „биг бег“, пълни с неизвестно съдържание. При външен оглед през прокъсвания на места на два от тях е забелязано, че в единия има твърдо бяло вещество, а в другия – бяло прахообразно вещество с лека миризма, наподобяваща латекс. На разстояние около 400 м пък са констатирани още над 30 броя полиетиленови тъмни и плътни чували, част от тях разкъсани и със съдържание в зелен цвят, наподобяващо глина.

При последваща проверка на 30 май е установено, че нерегламентирано изхвърлените отпадъци са премахнати и са транспортирани до склад в град Дебелец.

Междувременно за отчетения период са почистени нерегламентирани сметища в землищата на Горна Липница, Петко Каравелово, Полски Тръмбеш, Кесарево, Стражица и Водолей, съобщават от звеното.

През изминалия период експертите на РИОСВ са извършили 79 проверки на 67 обекта. От тях 46 са планирани и 33 извънредни. В рамките на осъществения контрол са издадени 8 предписания и са съставени 5 акта за установени административни нарушения. Те са за непредоставяне на информация за дейности с отпадъци, за неизпълнение на условие в комплексно разрешително, за нарушение на изискванията за съхранение на опасни химични вещества и др.

Издадени са две наказателни постановления на обща стойност 600 лв. Сключени са две споразумения по ЗАНН между наказващия орган и нарушителя на стойност 2800 лв. Не са налагани санкции.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 5053 лв. От получените суми 4043 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Най-големи приходи са получили общините Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *