Горещи новиниПолитика

Двойно повече избиратели са гласували с хартиена бюлетина във Великотърновска област

Най-драстични са разликите на двата вота при ГЕРБ-СДС и ДПС в полза на хартиените бюлетини

 

Двойно повече избиратели от Великотърновска област са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина вместо с машина.

Двойно повече избиратели са гласували с хартиена бюлетина във Великотърновска областСправка в изборните книжа от вота на 9 юни показва, че от 202 988 с право на глас до урните са отишли 64 571 души. 21 682-ма избиратели от тях са предпочели да дадат своя вот с машина, а останалите 42 889 са гласували с хартиена бюлетина.

Изброени са 1790 недействителни хартиени бюлетини.

Вниманието в тази посока насочи шефът на делегацията на ПАСЕ, която бе за изборите в България – Олексий Гончаренко.

Според него резултатите от двата вида вот са напълно различни.

„Би било интересно да се преброи и да се види как би изглеждал съставът на парламента при само машинно гласуване и при гласуване само с хартиена бюлетина. Мисля, че резултатът ще бъде – два абсолютно различни парламента“, коментира Гончаренко.

Това събуди журналистическия интерес. Репортерският анализ на изборните резултати от 4-ти МИР – Велико Търново, на седемте партии, които влизат в новия парламент, показва, че избирателите на ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ПП „Величие“, ДПС и БСП масово са гласували с хартия. Машинният вот е предпочетен от симпатизантите на ИТН и ПП-ДБ.

Разликите между двата вида гласуване са драстични, най-вече при ГЕРБ-СДС и ДПС.

За ГЕРБ-СДС 11 887 души са гласували с хартиена бюлетина, а с машина – 4466 избиратели. За ДПС с хартия са дали своя вот 6374 души, а с машина едва 451. За „Възраждане“ с хартиена бюлетина са гласували 6366 гласоподаватели, а с машина – 3885 души. За БСП подкрепа с хартиена бюлетина са дали 2430 избиратели, а с машина са гласували 1609 души. 2430 привърженици на ПП “Величие” са гласували с хартия, а 1094 – с машина.

За ПП-ДБ обаче хартиени бюлетини са предпочели 2188 избиратели, а машина – 4178. За ИТН с хартия са дали своя вот 2006 души, а машинен вот са упражнили 2221 избиратели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *