Водещи новиниОбщество

Предлагат новият мост във Велико Търново да носи името на почетен гражданин от 2021 г.

Членовете на комитет „Генерал Сава Муткуров“ предлагат новият мост във Велико Търново, успореден на Бейския, да носи името на ген. Никола Михов

Писменото предложение е внесено от председателя на комитета Венелин Иванов и е адресирано до кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов и до председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

Предлагат новият мост във Велико Търново да носи името на почетен гражданин от 2021 г.То е подкрепено с подписите на авторитетни личности от духовната и историческа столица на България.

Сред привържениците на идеята са внуците на генерала Николай Тотев и Евгени Тотев, историците проф. Милко Палангурски, проф. Пламен Павлов и проф. Хитко Вачев, археологът Мирко Робов, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов и директорът на Държавен военноисторически архив Светлин Радев, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов, предприемачи, творци, общественици и др.

Изборът на моста не е случаен. Той е в непосредствена близост до къщата на генерал Никола Михов, която се намира на ул. „Сливница“ 7.

Никола Михов е роден в Търново на 29.11.1891 г.

Завършва Военното на Негово Величество училище. През 1911 г. е произведен в чин подпоручик с 31-ви випуск на училището с ротен командир подполковник Борис Дрангов. Сражава се в Балканските войни. Командва батарея при атаката и превземането на Одринската крепост. По време на Първата световна война отново е в центъра на тежки битки за превземането на една от най-добре укрепените крепости в Европа – Тутраканската. Назначен е за командир на конно артилерийско отделение.

След войната заема различни длъжности.

От 17 февруари 1937 г. до 19 април 1941 г. полковник Никола Михов е началник на Военно на Негово Величество училище.

На 19 април 1941 г. генерал-майор Никола Михов поема командването на Пета армия, която влиза в освободения Охрид, където на 24 май 1941 г. командва издигането на българския флаг. От края на 1941 г. до 1942 г. е началник на Първа армия, а после е военен министър във второто правителство на проф. Богдан Филов. На 1.01.1942 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.

След кончината на цар Борис III е избран за регент. Близо година заедно с другите регенти – принц Кирил и проф. Филов, управлява държавата.

Ген. Михов е екзекутиран на 1 февруари 1945 г. по присъда на Народния съд. Реабилитиран е с решение на Върховния съд, а през 2021 г. с решение на Великотърновския общински съвет е удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“.

One thought on “Предлагат новият мост във Велико Търново да носи името на почетен гражданин от 2021 г.

  • Отлична идея – да се почете един български герой, станал невинна жертва на комунистическите безродници!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *