Здраве

Белодробната болница във В. Търново кани на инициативата „Седмица на отворените врати“

В СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА РЕСПИРАТОРНА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМАН“ В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ СЕ СЪСТОИ АКЦИЯТА „СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“

Инициативата е посветена на превенцията и борбата с туберкулозата и се провежда в партньорство с РЗИ Велико Търново.

Кампанията ще продължи в периода от 17 до 21 юни.

В рамките на проявата ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за туберкулоза лица. Пациентите могат да се възползват от дейностите в дните на акцията от 9:00 до 12:00 ч. без предварително записване.

По данни на здравното министерство заболеваемостта от туберкулоза в България за 2023 г. е 13,5 на 100 000 души население, като регистрираните с диагнозата лица са 881.

За сравнение през 2022 г. техният брой е 792, като се запазва тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените.

С дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г., се цели намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната. Навременното откриване и правилната диагноза на болестта са сред предизвикателствата пред здравния сектор. Туберкулозата е лечимо заболяване, ако своевременно е открито и лекувано съобразно международните стандарти, напомнят от РЗИ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *