Горещи новиниИкономика

Трите самолета за разбиване на градоносни облаци са преместени от Горна Оряховица в Русе, пазят и румънски територии 

Докато бяха базирани в железничарския град, летателните машини за две години спестиха загуби за милиони на стопаните

Трите самолета, които в продължение на две години бяха ситуирани в Горна Оряховица и бранеха огромна територия от градушки, от 2023 година са базирани в Русе.

Частните специализирани машини за разбиване на градоносните облаци чрез обстрелване със сребърен йодид, пазеха над 35 млн. декара ниви.

“Работим непрекъснато. Покриваме район от около 30 000 кв.км, което е около 1/4 от територията на България и включва периметъра от Плевен до Черно море и от Стара планина до р.Дунав. Дейността е на основата на договор с Агенцията за борба с градушките и е през целия период от годината, когато има опасност от такива природни явления.  Даваме денонощни дежурства. Имаме Център за метериологична информация, създали сме и организация за връзка между синоптиците и пилотите на самолетите”, сподели Пламен Кръстев, ръководител летателна експлоатация.

Според запознати рокадата през април миналата година станала по волята на собственика на компанията Христо Крушарски, който спечелил обществената поръчка за дейността.

Фирмата му е единственият у нас авиационен оператор със собствени пилоти и производител на системи за противодействие на ледения дъжд. Бизнесменът обаче влязъл в съдружие с друг инвеститор и заедно получили безвъзмездна концесия на летателната площадка в крайдунавския град.

Пребазирането позволи самолетите да осъществяват защита както над Северна България, така и над земеделски райони в Румъния, за която дейност има сключен договор.

Докато самолетите бяха в Горна Оряховица, земеделските стопани бяха изключително доволни, че не е допуснато градушки да унищожат реколтата им.  Ефективността на метода бе около 70-80 % и спести загуби за милиони на стопаните. Две години продължи подготовката на летището в железничарския град за обособяване на контролен център за борба срещу бурите. На официалното откриване през май 2021 г. дойде и изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките. До миналата пролет реално функционираше и звеното, в което дежуриха специално обучени кадри, които в реално време проследяваха приближаването на градоносни облаци и даваха команди на пилотите да излитат в небето.

Веселина АНГЕЛОВА

3 thoughts on “Трите самолета за разбиване на градоносни облаци са преместени от Горна Оряховица в Русе, пазят и румънски територии 

 • Българоубийци, продали се за пари!

  Отговор
 • В каква държава живеем , часника решил преместил ги (го) ? Толкова ли няма държавата пари за такива самолети да сложат по един във всяка област ?! Кюлчета , леки жени и вили в Барселона ги изядоха или един друг Шопар собственик и тоя встник тука захлебват сатабилно !?!
  П.С.
  Трийте ми комнетара сега аднимини , то свободата на словото го знаме на кое моясто е тук …

  Отговор
 • Мдааа, докато политиците се чудят как да разпределят баницата след изборите, да се мъчат да очернят новите в парламента, щото не са от техните хора, да манипулират общественото мнение чрез техните си медии и мисирки, то градушките помляха половин област Велико Търново! Каква държава сме, след като не можем да защитим и малкото, което все още произвеждаме сами? Въпросът е реторичен, лошото е, че нищо не правим!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *