Свят

УНИЦЕФ призова талибаните да позволят на момичетата в Афганистан да продължат образованието си

Ръководителката на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) призова талибаните да позволят на момичетата в Афганистан да се върнат в училище

АфганистанАпелът бе отправен днес – деня, когато се навършиха 1000 дни от налагането на забрана за момичетата в страната да продължават образованието си след прогимназията.

“За 1,5 милиона момичета това системно изключване е не само грубо нарушение на правото им на образование, но и води до намаляване на възможностите и влошаване на психичното здраве”, заяви изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

“(Забраната) изостря продължаващата хуманитарна криза и причинява сериозни последици за икономиката и курса на развитие на Афганистан”, предупреди Ръсел. Тя се обяви за връщане на момичетата в училищата, като изтъкна факта, че никоя страна не може да се развива, когато половината от населението ѝ на практика е изключено от обществения живот.

“Призовавам действащата власт да позволи на всички деца незабавно да подновят обучението си. Призовавам и международната общност да остане ангажирана и да подкрепи тези момичета, които се нуждаят от нашата подкрепа повече от всякога”, каза Ръсел.

Откакто през 2021 г. талибаните се върнаха на власт в Афганистан, момичетата могат да ходят на училище до шести клас и нямат право да учат в университет. В някои части на страната жените и момичетата все още могат да посещават ислямски религиозни училища или училища за акушерки, отбелязва ДПА.

Талибанското правителство в Афганистан не е признато в международен план.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *