Водещи новиниОбразование

Завърнали се от чужбина деца прекрояват класирането за първокласници във Велико Търново

Излязоха резултатите и от второто класиране на първокласниците в училищата във Велико Търново

При обявени 108 места са класирани 52. За трето класиране ще кандидатстват 31.

Свободните места в старата столица са 56, като най-много са тези в СУ „Г. С. Раковски“. Толкова бяха позициите и след първо класиране. Останалите две училища, в които родителите могат да запишат децата си, са ОУ „Христо Ботев“ с 15 свободни места и СУ „Владимир Комаров“ с 3.

„Такова голямо разместване между първо и второ класиране не сме имали от години. Дойдоха си деца от чужбина, имат максимален брой точки – 600, и изместиха всички останали“, коментира за в. „Борба“ Пенка Игнатова, която отговаря в Общината за образованието.

След първо класиране на електронния прием на първокласниците свободните места бяха 61 при 52 некласирали се деца по първо желание.

Увеличеният брой кандидатстващи между двата етапа на класиране дойде както от завърналите се от чужбина деца, така и заради пропуснати срокове от родителите, непосочено второ желание и т. н.

Най-много точки, включително от показателя уседналост, който има най-голяма тежест, получават децата с над 3 години на един и същ адрес. За тези, които живеят на такъв адрес между 1 и 3 години, се получават 400 точки, а до 1 година – 200.

Записването на приетите първокласници става в училищата, като по график срокът е от 9 часа на 14 юни до 17 часа на 18 юни.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Завърнали се от чужбина деца прекрояват класирането за първокласници във Велико Търново

  • И как тия дето са се завърнали от чужбина имат максимален бой точки и как покриват критерия с най-много точки за уседналост? Нещо не се вързват нещата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *