Здраве

Медици се поклониха пред делото на д-р Димитър Моллов

ЛЕКАРИ ОТ ОБЛАСТТА СПАЗИХА ТРАДИЦИЯТА ЗА ОТДАВАНЕ ПОЧИТ ПРЕД ДЕЛОТО НА Д-Р ДИМИТЪР МОЛЛОВ В ЦЕНТЪРА НА РОДНОТО МУ СЕЛО БЕБРОВО.

Димитър МолловВенци пред бюст-паметника му поднесоха председателят на районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново д-р Чавдар Владимиров, кметът на малкото населено място Николай Колев, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Елена Христо Захариев и други медици.

Д-р Димитър Моллов е сред основоположниците на здравеопазването в страната ни след Освобождението. Създател е на първия здравен закон, съосновател и първи председател на Българския лекарски съюз.

По негова инициатива се откриват в страната училища за медицински сестри и фелдшери.

Д-р Моллов е положил основите на „Александровската болница“ в София, на болниците във Видин, Велико Търново, Варна и Елена.

Активен общественик, лекар и книжовник. Участник в Сръбско-българската война, Моллов е един от първите министри на народното просвещение, както и кмет на София. Той има заслуги и към българската наука и култура, член е на БАН, автор е на много статии по медицински и обществени въпроси.

Умира през 1914 г. в София. Неговият живот и дейност са пример за хармонично съчетание на лекар, учен и активен общественик.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *