Горещи новиниОбщество

Два милиона кубика вода по напоителните канали от яз. „Ал. Стамболийски“ срещу сушата

Кметът на Павликени поиска допълнителните количества с писмо до премиера

 

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е изпратил писмо до премиера Димитър Главчев с искане Министерството на околната среда и водите да включи в месечния си график пускане поне на 2 млн. куб. метра вода по напоителните канали от язовир „Александър Стамболийски“. По този начин ще бъдат захранени водоизточниците на 4 села в община Павликени и временно ще бъде решен проблемът с безводието там.

От ВиК „Йовковци“ вече са заявили необходимото количество вода до МОСВ и са изразили готовност да я платят.

Въпреки това към момента се предвижда от заявката на ВиК „Йовковци“ по напоителните канали на язовира да бъдат пуснати само 200 хил. куб. метра за месец юни, което е крайно недостатъчно за оросяването.

„Лично инспектирах язовира онзи ден, има достатъчно вода. По извадката, която е публично достъпна, се предвиждат само 200 хил. кубика. По думите на главния инженер на ВиК това количество вода няма да стигне до Батак, камо ли до Караисен“, обясни кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Именно това е предизвикало и неговото писмо, което е изпратено в четвъртък миналата седмица и все още няма отговор, въпреки че е пуснато и до всички министерства, от които зависи разрешаването на проблема.

В същото време за водноелектрическите централи са отпуснати 25 млн. кубични метра, сподели още инж. Манолов. По думите му практиката показва, че пускане на вода по напоителните канали влияе положително за оросяването на дренажните полета. Затова, ако искането му бъде удовлетворено, селата Батак, Караисен, Сломер, Лесичери и частично Стамболово ще бъдат захранени. По този начин ще бъде подпомогнат и свинекомплексът на фирма „Мултимес“.

„Вода се изхвърля в реката, друга вода се дава на частните вецове, а ние чакаме разрешителни.

Мисля, че когато става въпрос за бедствено положение, тези неща трябва да остават на заден план и държавата да се намеси, още повече че ВиК имат възможност да платят водата, ние не искаме нищо безплатно“, каза инж. Манолов.

Павликени е най-засегнатата от безводието община в областта. За останалите населени места също се търсят варианти за справяне с проблема. Започва изграждането на предпоследния подетап за Павликени, финансирането е осигурено. Започва и етап 1 за Недан, вече има разрешение за строеж на ВиК системата в селото, а средствата са в размер на 6 млн. лв. с ДДС.

В момента се издирват стари и изоставени помпени станции, които могат да влязат в употреба в някои от населените места.

Почистват се стари чешми и се търсят начини да се заустят временно към водопроводните мрежи. В момента тече и процедурата за въвеждане в експлоатация на допълнителното водоснабдяване за Върбовка. Изчаква се ЕРП „Север“ да проведе проби. Обектът е напълно завършен. Паралелно са подадени документи за насрочване на Държавна приемателна комисия. С пускане на водопровода ще се реши проблемът не само на Върбовка, но и на Димча, тъй като двете села ползват вода от общ резервоар.

ВиК „Йовковци“ със собсвени средства е започнало подмяна на довеждащ гравитачен водопровод до Патреш. Дружеството предвижда подмяна и на тласкателния водопровод на Мусина, както и на тласкателя за Димча, където вече са закупени тръбите.

Община Павликени е сключила договор за обследване на водопроводни мрежи и това вече е направено в пет села.

По този начин се придобива представа за авариите в населените места. Ултразвуковото изследване обаче се нуждае от 48 часа непрестанно водоподаване по мрежата, но заради режима то няма как да бъде осигурено.

Отделно със средства от държавния бюджет, за които кметът инж. Манолов е сключил споразумение с МРРБ, има финансиране за 6 инвестиционни проекта за подмяна на ВиК мрежа. В момента процедурата е към края на обществената поръчка за избор на изпълнители за проектиране на селата Горна Липница, Долна Липница, Патреш, Бутово, Дъскот и Лесичери.

„Съвместно с ВиК „Йовковци“ ще изберем три от тези 6 проекта за реализиране по етап 1 с най-главните и най-често авариращи клонове за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони“, обясни още инж. Манолов.

Към Общината е предаден проектът за подмяна на водопроводната мрежа в Бяла черква. Все още няма яснота от къде ще бъде финансирането. В същото време се проучват изоставени герани. Пробите в Долна Липница са много добри, затова сега се прави частично проектиране да бъдат включени към мрежата в населеното място.

Според кмета, може да се стигне действително до обявяване на частично бедствено положение за някои села. По този начин държавата ще е длъжна да помогне с цистерни и водоноски. Вече Общината е закупила такива, а ВиК е доставила специализиран камион. Приоритетно водоноските ще доставят вода на най-засегнатите от безводието села.

Михаил МИХАЛЕВ

 

One thought on “Два милиона кубика вода по напоителните канали от яз. „Ал. Стамболийски“ срещу сушата

  • Разпиляха готовото ,сега търсят варианти…. след дъжд качулка! В землището на с Бяла река извадиха преди години цялата напоителна система,тръби водонапорна кула ,помпи ….итн…всички села в околията се напояваха от язовира и реката !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *