Общество

31 ловни дружинки в община Велико Търново се грижат за дивеча на площ от 75 000 хектара

Общо 31 ловни дружинки в община Велико Търново се грижат за дивеча на площ от 75 000 хектара, каза председателят на Сдружение “Ловно-рибарско дружество Сокол 1884” в старата столица Димитър Йорданов.

Великотърновската организация е първата, създадена в България преди 140 години, а в момента в нея членуват около 1100 ловци, допълни той.

Първи председател на организацията е Никола Златев, който е виден търновски аптекар, разказа Йорданов. Заедно с други свои будни съграждани той създава ловно-стрелческо дружество”Стрелец”. Първоначално всичко започва на шега и за забавление, но по-късно е създаден първият устав, както и правила, по които да се наказват нарушителите на законите и сроковете за ловуване, каза още Йорданов.

“Ние, съвременниците, като наследници на това дружество, спазваме традициите на лова в региона”,

добави той и подчерта, че ловците в момента са единствените, които се грижат цялостно за дивите животни на територията на България. Има много природозащитни организации, които се застъпват за определени видове животни, докато ловците се грижат комплексно за цялото дивечово разнообразие в природата. Те купуват централизирано фуражи и хранилки, както и сол за направата на солища, посочи Йорданов. “Много хора си мислят, че само ходим да отстрелваме дивеч, докато ние целогодишно се грижим за него. За съжаление не можем да опазим местообитанията от все по-навлизащата цивилизация в дивата природа”, допълни председателят на ловно-рибарското дружество в града.

Във великотърновския край най-разпространена е дивата свиня, чиято популация е намаляла заради африканската чума, но данните за нейното възстановяване са оптимистични.

Останалият дивеч включва предимно фазани, местни и прелетни пъдпъдъци, сърни и благородни елени. Това води и до голямо разнообразие на видовете лов, който практикуват ловците в общината, каза още Йорданов. Преди броени дни, във връзка със 140-ата годишнина на първото ловно-рибарско дружество в страната и 60-ия си рожден ден, той получи от председателя на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев грамота за заслуги със знак “Заслужил деятел”.

БТА

Сн. Николай Венков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *