У нас

Около 40% от българите са с индекс на телесна маса над здравословния, а 36% страдат от затлъстяване

Около 40% от българите са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния, а общо 36% страдат от затлъстяване първа степен.

От затлъстяване първа степен са засегнати 25% от населението на България, от втора степен – 9%, а от трета степен страдат 2%. Това сочат данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център „Тренд“. Резултатите бяха представени днес на пресконференция на тема „Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план“, съобщиха организаторите от Алианса срещу затлъстяването.

затлъстяванеИзследването е проведено от Изследователски център „Тренд“ в периода 7 до 19 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 600 души на възраст над 18 години. Изследването има за цел да проследи до каква степен затлъстяването повлиява на обществения живот и икономическата сфера у нас. 

Според изследването 49% от българите страдат от наднормено тегло повече от пет години. А 12% – повече от 20 г. С наднормено тегли или затлъстяване между 10 и 20 години са засегнати 14% от респондентите.

Данните сочат, че 48% от респондентите са правили опит да отслабнат, а 42% са направили повече от четири опита за намаляване на теглото.

От „Тренд“ посочват, че шест от десет души са пробвали най-разпространените методи за отслабване – хранителен режим или диета. Четири от десет души са отслабнали с физическа активност, а 23% с продукти за отслабване без лекарско предписание. А 6% от респондентите са използвали лекарство конкретно за наднормено тегло.

Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни. Високо кръвно налягане са посочили 46% от респондентите, 23% – висок холестерол, а 21% се оплакват от здравословни състояния свързани със ставите. От висока кръвна захар се оплакват 14%, а от сънна апнея страдат 11%.

Нашето социологическо проучване сочи, че 2 200 000 пълнолетни българи са с индекс на телесната маса над здравословния, каза Димитър Ганев, политолог и съосновател на „Тренд“. Теглото освен здравословен проблем, оказва влияние и върху икономиката на домакинството, посочи Ганев. По думите му 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца, допълни той.

Аркади Шарков, здравен икономист, говори за икономическото въздействие на затлъстяването. По думите му лечението на заболявания, свързани със затлъстяването, е скъпо.  То се свързва с най-разпространените хронични заболявания, както и с най-честите причини за смъртност.

По данни на Global Obesity Observatory, цитирани от Шарков, към 2019 г. за България икономическото въздействие на наднорменото тегло и затлъстяването се оценява на 5.23 млрд. лв. или 747 лв. на глава от населението и 4,3% от БВП. Преките и непреките разходи съставляват съответно 12,6% и 87,4% от общите разходи, посочи той.

Затлъстяването “тежи” с близо 500 млн. лева на здравния бюджет у нас по предварителни оценки, каза здравният икономист.

Разходите за болнични и извънболнични дейности са 103 млн. лв. За 2019 г. 240 млн. лв. са общите разходи на НЗОК за четири групи заболявания, а 137 млн. лв. – за лекарствени продукти в две от групите заболявания, каза още Шарков.

Разпространението на затлъстяването ще продължава да нараства, както сред възрастните, така и сред децата, ако не бъде предприет комплексен подход от страна на здравните власти, предупредиха специалистите. По думите им Националната здравна стратегия 2030 е посочила затлъстяването като един от основните си приоритети.

Затлъстяването е хроничен, рецидивиращ, прогресиращ болестен процес.

То не е избор на начин на живот в резултат на повишен апетит. То е заболяване, причинено от сложно взаимодействие на генетични и фактори на средата, както и някои други заболявания. Това обясни д-р Явор Асьов, ендокринолог в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“. По думите му са идентифицирани мутации в над 200 гена. Те водят до предразположение към наднормено тегло и затлъстяване. Според д-р Асьов причините за това са комплексни и генетиката носи до 70% риск за появата на проблем с килограмите.

В момента по света повече от 124 млн. деца на възраст между 5 и 19 години страдат от затлъстяване, а 4 от 5 деца с наднормено тегло ще продължат да живеят с това хронично заболяване и в зряла възраст,

посочи проф. д-р Виолета Йотова, детски ендокринолог и ръководител на Катедрата по педиатрия в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. По думите ѝ България се нарежда на второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването в резултат на стремглавото покачване на децата, които страдат от заболяването. Наднормено тегло от 6,4% се наблюдава при момичетата и 9,6 % при момчетата, посочи тя.

Затлъстяването при тийнейджъри и млади хора крие риск от инсулт в напреднала възраст. Изследователите предлагат на здравните специалисти да обърнат внимание на наднорменото тегло при младите хора. Още да насърчават здравословното хранене и физическата активност от ранна възраст.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *