Водещи новиниОбщество

В 21 век балкански села са без кадастрална карта, границите се установяват с околовръстен полигон

Ако някой недотам запознат с градоустройствената терминология си мисли, че околовръстен полигон означава нещо, свързано с армията, дълбоко се лъже

С него се назовават места в регулация, но без кадастрална карта.

В 21 век балкански села са без кадастрална карта, границите се установяват с околовръстен полигон
Снимката е илюстративна

Това са вилни зони и запустели села, каквито във Великотърновския край има немалко. Примерите – Горен Еневец, Войнежа, Шодековци. В тях дори има останки от сгради – като събореното училище с двор от 1,6 дка в Горен Еневец, за което в. „Борба“ писа и което безуспешно се продава от Великотърновската общинска агенция за приватизация.

„В кметство Габровци има 8 села, във Войнежа – 6. В нашия Предбалкан по принцип само в селото – център на кметство, има кадастрален и устройствен план, в който могат да се видят улици и номера на имотите.

В околовръстния полигон попадат вилните зони.

Има си чисто регулационна граница и това е. Вътре обаче самата регулация не е уредена. Недвижимите имоти в него се смятат за дворни места. Не са заснети пътищата, обществените сгради и при всяка продажба след създаването на Агенцията по геодезия, картография и кадастър през 2006 г., за да се извърши сделка, собствениците са задължени да си въведат имота в кадастъра.

Това не е лека процедура, защото трябва да си наемеш геодезист и т. н. Големите градове и села си имат кадастрален план, но при нас, защото има много наследници на имотите, които се откриват трудно, а и не живеят много хора, не е финансово оправдано да се прави заснемане на малките села и махали с бюджет на Общината“, обяснява кметският наместник на Габровци, в което е и Горен Еневец, Христо Медникаров.

След поредния търг имотът на бившето училище в околовръстния полигон на почти безлюдното село отново остана непродаден, което си е голяма болка на управника.

Инвеститори проявяват интерес, но като видят цената от 13 800 лв., се отказват. Хем искат чиста природа, хем да е близо до асфалт, не мога да ги разбера, коментира казуса управникът на кметството.

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *