Времето

И през юни – променливо и с чести валежи и гръмотевични бури

Най-продължителни слънчеви периоди – в края на месеца

 Астрономическа справка:

В началото на месеца слънцето изгрява в 5 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 7 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 часа и 16 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 6 юни – новолуние, 14 юни – първа четвърт, 22 юни – пълнолуние, 29 юни – последна четвърт.

Началото на астрономическото лято е на 20 юни, в 23 ч. 50 мин., когато е лятното слънцестоене.

Характерни особености на месеца:

Юни е най-дъждовният месец в Западна България и планинските райони. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Характерно явление са градушките. Веднъж на 10 години през юни в планините вали и сняг. Обикновено през месеца има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Прогноза:

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 гр., по долината на р. Струма – около 23 гр., за високите полета – между 17 и 19 гр., а за планините – между 4 и 12 гр. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10 и 15 гр., а най-високите – между 31 и 36 гр. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв. м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв. м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/кв. м.

През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През първите дни от юни въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните, на места максималните ще достигат до 34-35 гр. В средата на десетдневието от северозапад ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и доближат до обичайните за периода.

В началото на второто десетдневие се очаква временно повишение на температурите. През първите дни от периода и в края на десетдневието ще е неустойчиво, на места в страната ще има валежи и гръмотевични бури. В средата на десетдневието ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове.

През третото десетдневие ще има по-продължителни периоди със слънчево време и по-високи температури. Вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевични бури има в началото и края на десетдневието.

Гл. ас. д-р Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *