Водещи новиниОбщество

Нели Сукова събра в книга емблематични криминални случаи, излизали на страниците на в. „Борба”

Нели Сукова, дългогодишният криминален репортер на в. „Борба”, събра в книгата „Скандални досиета” част от журналистическите си разследвания по сензационни случаи в региона, излизали на страниците на вестника

В криминалното четиво с истински герои и събития тя разказва потресаващи истории за жестоки и неразкрити убийства, за отвличане, големия музеен обир, аферата „Акрам” и др.

„Скандални досиета” е първата книга на познатата на всички в региона журналистка Нели Сукова, а премиерата й се състоя тази вечер в читалище „Искра”. Всъщност идеята е още от преди четири години, сподели тя, но едва миналата година Елена и Веселин Чамуркови, на които благодари, я подтикнали да се заеме по-сериозно със задачата.

Книгата и авторката представи журналистката и управител на „Общинско кабелно радио” Севдалина Вълковска.

„Нели е нарекла книгата си „Скандални досиета”, но аз бих казала, че това са досиета без давност. Част от тях са от времето преди 10 ноември, друга са свързани с прехода. Последната случка е показното убийство на Петър Христов. В тези истории има болка, безсилие, но и възмездие. Има въпроси без отговори. Тази книга поставя въпроса за престъплението и наказанието, за ефективността в работата на правораздавателните органи.

„Досиетата” са документалистика, в тях няма художествена измислица. Те почиват на факти, събрани с къртовски труд и почиват на хъс, талант и най-вече кураж. И телефонните обаждания, и заплахите, са част от написването на всичко събрано в тази книга. Истината в нея си заслужава да бъде прочетена”, подчерта Севдалина Вълковска.

Към всяка от историите Нели Сукова разказва как са събирани фактите по тях.

„Най-трудно ми беше за убийството на двама ловни надзиратели в Миндя на 8 септември 1980 г., празника на милицията. То и досега не е разкрито, няма и да бъде.

Нещата тръгнаха от анонимно обаждане в редакцията на в. „Борба”. Започнах да търся някой някъде нещо да е написал, бога ми, не намерих нищо. Постепенно намерих стари бивши полицаи,  близки на убитите се появиха, както и снимка от фоторобот на евентуалния заподозрян. Това е най-тежката ми история, беше серия от 5 материала.

Нямам претенции да съм писател, нито разследващ журналист, цял живот съм била основно криминален репортер. Разбира се, няма как да не съм съпреживявала тези тежки криминални истории. Имало е обиди, заплахи, но и това се преживява”, сподели авторката, която е подбрала случаи, за които пази архиви.

Нели Сукова има достатъчно много подобни материали и за още една книга, може би „Скандални досиета 2”. А след убийството на Петър Христов всички медии се надпреварват да вадят моменти от позабравеното й интервю с него от 2009 г. Така Нели се оказва и най-преписваната криминална репортерка и не само тогава.

И нали по-голямата част от аудиторията се оказа от журналистическата гилдия и представители на съдебната власт, с които е работила, въпросите към нея и разговорът се завъртяха около цензурата и автоцензурата и дали преди или след 10 ноември по-лесно се събира информация.

„По-добре беше, когато нямаше пресаташета, нямаше интернет. Ходиш на срещи с информатори, работиш си по случая колкото време е необходимо. Сега в дигиталната ера конкуренцията е отвратителна. С годините автоцензурата става все по-голяма, а цензура има и сега”, обяснява Нели Сукова.

Криминалната репортерка се е изявявала и в друго амплоа.

Тя припомни за водената от нея петъчна рубрика във в. „Борба” – „Любов необяснима, любов невероятна”, в която съпрузи се обясняват в любов на половинките си.

Поредицата от култови истории започнала с Пламен Легкоступ, който първи се престрашил и станал главен герой в прощъпулника на рубриката.

После се изредили доста известни мъже. Обаче се оказало много трудно всеки петък да излиза свежа любовна история и Нели загубила интерес.

„Всичко е приятно да работиш в журналистическата професия, но винаги съм мразела събеседник, на който с ченгел му вадиш думите от устата. И като седнеш това да го пишеш, никога не може да се получи нещо качествено, няма значение каква е темата”, казва дългогодишната журналистка, от която чакаме още студени скандални досиета да видят отново бял свят.

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *