Времето

Остава слънчево и горещо, следобедни превалявания са възможни от сряда

В петък времето ще бъде предимно слънчево и ще остане горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток-север. Минималните температури ще бъдат между 22 и 24 гр. За В. Търново минималната ще бъде около 23 гр. Максималните температури ще бъдат между 33 и 36 гр. За В. Търново максимална – около 33. Атмосферното налягане слабо ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 27 гр., а на 2000 м ще е около 20 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.7 гр. през 1911 г., най-ниската измерена минимална температура е 9.0 гр. през 1973 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 41 минути и ще залезе в 20 часа и 58 минути. Фаза на Луната: един ден преди пълнолуние.

В събота и неделя ще преобладава слънчево и горещо време. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от североизток. Минималните температури ще бъдат между 20 и 22 гр. Максималните ще са между 33 и 35 гр.

В понеделник след обяд ще има временно увеличение на облачността. На места ще се образува мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има валежи от краткотраен дъжд, придружени от гръмотевици. Вятърът ще остане до умерен от североизток. Минималните температури ще бъдат между 18 и 20 гр. Максималните ще останат високи.

Във вторник през деня ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. В планинските и полупланински райони ще превали краткотраен дъжд. Температурите ще останат без съществена промяна.

В сряда и четвъртък облачността ще е променлива, често и значителна. Следобедите и вечерите ще има мощна купесто-дъждовна облачност, от която ще вали дъжд и ще има гръмотевични бури. Валежите на места ще са интензивни. Вятърът ще бъде слаб до умерен, временно до силен. Температурите слабо ще се понижат.

Над западните и централни части на Стара планина от петък до понеделник ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 27 гр., а на 2000 м ще е около 20 гр. В понеделник след обяд облачността ще започне да се увеличава до значителна. В следващите дни до края на периода над планините облачността ще е по-често значителна. Следобедите и вечерта ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Валежите в сряда и четвъртък временно ще са интензивни. Вятърът ще бъде до умерен от юг-югоизток, но ще има временно усилване до силен по купесто-дъждовната облачност. Температурите ще останат без съществена промяна.

НИМХ – филиал Плевен, ХМО – Велико Търново

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *