Водещи новиниОбщество

С национален протестен поход спират 553 дка соларна централа в региона

Панелите са на 10 метра от село Вишовград

 

Национален мирен протестен поход против изграждането на фотоволтаична централа във Вишовград организира клуб „Ти решаваш – Вишовград“.

С национален протестен поход спират 553 дка соларна централа в регионаМащабността на соларите и прекалената й близост до населеното място и жилищната зона, на отстояние от 10 до 100 м, създава притеснения за здравето сред местното население. Още повече че препоръчителното отстояние за ФЕЦ-овете е минимум 2 км от регулацията.

Походът е планиран за 22 юни, събота, като сборният пункт е в 9 часа в центъра на селото. Маршрутът е Голиш – Чуката – Зарапово – с. Вишовград.

Инвестиционното намерение на „Солар Вижън Пауър Плант“ АД е за изграждане на фотоволтаична централа с мощност от 25 до 63 МВТ в два поземлени имота в местността Вървище върху близо 553 декара в павликенското село Вишовград. То се намира между две защитени зони, BG0000609 „Река Росица“ и BG0000216 „Емен“, като в местообитанията, защитени от закона за биоразнообразието, се срещат шипоопашата костенурка, бръмбар рогач, обикновен сечко, пчелни орхидеи, кокичета, зелен гущер, авлиги, пчелояди и др.

Опасенията на природозащитниците са, че мигриращите водолюбиви птици могат да сбъркат инсталациите с водни тела (т. нар. „ефект на езерото“) и да се сблъскат в тях, което може да причини не само наранявания, но и смъртта им. Има и вековни дървета.

СЕЛО ВИШОВГРАД Е ПРИТЕГАТЕЛНО МЯСТО ЗА МНОГО МЛАДИ СЕМЕЙСТВА, като през последните няколко години се продадоха десетки къщи.

Текат усилени ремонтни дейности и тенденцията е населението да нараства.

Доказано е, че соларните инсталации излъчват топлина. Създава се ефект на слънчев топлинен остров, който повишава температурите от 3 до 5 градуса в района около централата. Климатът на селото е полупланински, като летата са изключително прохладни, а зимите – меки. Село Вишовград е посещавано от много туристи, геокомплекс „Зарапово“ с едноимения Зараповски водопад е притегателно място за разходка и отмора сред природата. Мащабното строителство налага разчистване и профилиране, което ще доведе до промяна на дренажните канали, ще причини уплътняване на почвата, увеличен отток и ерозия. Соларните панели съдържат токсични материали като олово, кадмий, антимон и др., и въпреки че са добре запечатани, съществува риск при повреда, счупване или пожар да попаднат в почвата и в кладенците на хората.

Застрашено е и богатото културно-историческо наследство на селото, което е включено в маршрута на похода.

Село Вишовград е богат на археологически и природни обекти. Открити са множество артефакти, сред които сребърни броеници, римски оръжия, саркофаг. Походът е насочен към опазването на тези богатства и недопускането на изграждането на мощната фотоволтаична централа, защото мястото й е не е нито върху земеделските земи, нито върху пасищата и ливадите.

Ана Райковска

5 thoughts on “С национален протестен поход спират 553 дка соларна централа в региона

 • Малоумниците в България, докато не унищожат природата и не избият и последния българин на тази територия, няма да се спрат! Алчна, проста сган! Браво на протестиращите! Крайно време е този заспал народ да се събуди, докато не са го изтрепали.

  Отговор
 • Благодарим на в.Борба и на Ана Райковска за статията! Много добре са изложени фактите и последствията, до които би довело това инвестиционно намерение!
  Походът ни е мирен, продиктуван от желанието да опазим селото и природата си!

  Отговор
 • В Европа панелите ги слагат по покривите.В България чорбаджиите изкупиха за жълти стотинки плодородна земя и ще я унищожат.А после след 20 години къде ще дянат ненужните панели?Ще ви кажа:Просто ще си останат там като паметник на алчността и простотията.

  Отговор
 • Тази Европа, унищожи унищожи красивата ни България. Това искат от много време. А мафията у нас, върви ръка за ръка, с еврогеьовете…. Време е българино да се стреснеш, иначе ще бъде късно.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *