Водещи новиниПриложение Полски Тръмбеш

„Авлига пее” се прочу в Америка след гостуването на Рада Коларова в Обединение

Песните на Мита Стойчева вече ще се пеят в Минесота

 

Националният събор надпяване „Авлига пее” в Обединение вече има международно звучене след гостуването на Рада Коларова от САЩ и след писмо от Минесота.

„Авлига пее” се прочу в Америка след гостуването на Рада Коларова в Обединение
Кметът на Обединение Христо Ганев връчи специалната си награда на Рада Коларова от САЩ.

Българката изпя прекрасно задължителната песен и събра овации с още една, а освен това бе удостоена със специалната награда на кмета на Обединение Христо Ганев. Тя живее в Америка от години и участва във фамилен певчески хор на народни песни, в който пеят главно американци. Бащата на Рада има музикална компания и се познава с проф. д-р Тодор Киров, който е традиционен председател на журито за надпяването. Двамата се срещнали случайно и българите в САЩ получили покана за „Авлига пее”, която уважили. Веднага след приключването на тридневното надпяване в читалището в селото се получи писмо от Минесота.

То е от Велина Дамянова, състудентка и колега с проф. Тодор Киров от музикалната академия в Пловдив. Освен това дамата е и музикален ментор по народно пеене на Рада Коларова.

Тя работи в Минесота за съхраняването на българския фолклор и народни традиции, се казва в писмото.

„Авлига пее” се прочу в Америка след гостуването на Рада Коларова в Обединение
Проф. Тодор Киров награди Снежана Йорданова

„Позволете ми да изразя моята благодарност за вашия труд и отзивчивост към всички участници, в това число и към Рада, дръзнала да прескочи Океана, за да се потопи в емоцията на този прекрасен фестивал! Също искам да благодаря за специалната награда на кмета на с. Обединение г-н Христо Ганев, с която е удостоена Рада Коларова, и да Ви уверя, че песните на великата народна певица Мита Стойчева от с. Обединение ще се пеят вече и в Минесота. Моля Ви, предайте и моите лични поздрави на наследниците на моята любима певица. Аз израснах с песента „Авлига пее“, която моята майка много обичаше да пее.

Успех на фестивала и до нови срещи!”, казва още Велина Дамянова.

„Авлига пее” се прочу в Америка след гостуването на Рада Коларова в ОбединениеНад 3000 участници събра тази година надпяването в Обединение, което се проведе три дни – от 31 май до 2 юни включително. В събора участваха певци от всички фолклорни области на страната, а чак от Странджа дойде народната певица Златка Ставрева. Акцент на събитието бе честването на 115 г. от рождението на Мита Стойчева, на което бяха посветени филм и специален концерт. Той е по идея на проф. Киров и в него взе специално участие оркестър „Развитие” от Стражица. Народното читалище в Обединение, което носи името на великата певица, раздаде за заслуги към събора 25 специални купи. На 19-ото издание бюст-паметникът бе заменен с нов, а относно паметника на Мита Стойчева в селото проф. Венцислав Димов от журито отбеляза, че тук за пръв у нас е бил направен и поставен паметник на народна певица. Най-възрастният изпълнител бе на 92 г., а най-малкият участник – момиченце на три години.

Пет специални награди бяха раздадени от името на кмета на общината Георги Чакъров на формации от страната.

„Авлига пее” се прочу в Америка след гостуването на Рада Коларова в ОбединениеСпециална награда получи Кера Костова от Страхилово за най-рядко изпълнявана песен на Мита Стойчева. Наградите на журито отидоха при групи от с. Горна Росица. Председателката на читалището в Обединение връчи своята награда на Никол Стоянова от Русе. Три награди бяха от името на земеделския производител от селото Атанас Атанасов, които бяха за с. Айдемир. Наследниците на Мита Стойчева определиха своята специална награда за кв. „Славейче” от Обединение и гъдуларския състав „Шопчета – бобчета”. 12 отличия бяха връчени за отлична работа като художествен ръководител, като две от тях отидоха при Петър Петров и Снежана Йорданова. Наградата за автентичен фолклор бе дадена за обичая „Еньова буля“ на изпълнители от с. Красен, община Иваново. Призът „Мита Стойчева” бе връчен на 6 формации. Имената на всички наградени в различните възрастови групи са публикувани в страницата на събора във Фейсбук.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *