Водещи новиниПриложение Полски Тръмбеш

Калоян Милушев от Полски Тръмбеш избра да бъде част от екипа на белодробната болница

25-годишният лекар казва за себе си, че диша изкуство, рисуването и народните танци са неговата голяма страст

 

Д-Р КАЛОЯН МИЛУШЕВ Е НА 25 Г. И Е ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ.

В МОМЕНТА ТОЙ Е СПЕЦИАЛИЗАНТ В белодробната болница във Велико Търново. Завършил е средното си образование в СУ „Цанко Церковски“ с отличен успех. От малък има интерес към природните науки – в частност биология и химия. Интересът му запалили преподавателките от гимназията Магдалена Маринова, Емилия Александрова и Полина Христова. Участвал е в национални състезания и олимпиади. На XIV състезание по природни науки и екология се класира с отличен 5,50. В неговото семейство няма хуманни лекари, но чичо му е ветеринарен лекар.

Калоян Милушев от Полски Тръмбеш избра да бъде част от екипа на белодробната болница
Д-р Калоян Милушев

КАЛОЯН МИЛУШЕВ ЗАВЪРШВА МЕДИЦИНА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2023 г. в МУ Плевен.

Кариерният му път започва още по време на студентските години. Провежда стажовете си след 3-ти и 4-ти курс в МБАЛ “Юлия Вревска“ в гр. Бяла, където покойният бивш управител д-р Ботьо Ботев и сегашния г-н Димитър Димитров го приели любезно в лечебното заведение. Оттогава е част от екипа на Отделението по вътрешни болести. В началото работел с медицинските сестри, които го научили на някои манипулации, за което им е благодарен до днес. Д-р Павлинка Георгиева първа от лекарския екип го приютила под крилото си. Тя е специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия.

„Тя е човек с голямо“Ч“, който лекува пациентите си с много любов.

Всеотдайна в работата си, обичана от всички пациенти. Работех редом до нея в ковид отделението по време на най-тежките вълни. Никога няма да забравя преживяното и наученото тогава. Време, което ме кали не само професионално, но и житейски. Оттогава е и интересът ми към белодробните заболявания. Работил съм също в клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен под ръководството на доц. Явор Иванов – едно от големите имена на пулмологията в България, заедно с моята асистентка и тогавашен ментор д-р Теменужка Игнатова…”, споделя д-р Милушев.

Може би заради това той днес е едно от новите попълнения на белодробната болница в Света гора СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ във Велико Търново под ръководството на д-р Стела Денчева и д-р Николай Личев. Избрал да бъде част от екипа на тази болница, тъй като тя удовлетворява неговите желания във всеки един аспект – база, много добри условия на труд, работна атмосфера, невероятни професионалисти с огромен опит, каквито са управителят на болницата и завеждащият отделението.

„Сформирахме голям и сплотен екип, вече сме 7 специализанти. За няколко месеца се сблъсках с много интересни случаи не само от областта на пневмологията и фтизиатрията, но и от останалите вътрешни болести. Благодаря на д-р Денчева, че ме прие в екипа си, както и на д-р Личев за изключително топлото и приятелско посрещане. Предстоят ни участия в конференции и научни срещи. Лечебното заведение се развива изключително бързо, имаме голям поток от пациенти и почти винаги капацитетът е запълнен на макс”, казва още младият лекар.

 

ЗА СЕБЕ СИ И ЗА ИЗКУСТВОТО, ОБЛЕЧЕНО В БЯЛА ПРЕСТИЛКА

 

ТОЙ Е ВЪЗПИТАН ДА БЪДЕ ТОЛЕРАНТЕН, съпричастен, търпелив и учтив с хората. От малък е заобиколен от домашни любимци, които обича. По време на студентските години се запалил по отглеждането на стайни растения.

Днес мисли, че на първо място пациентът трябва да бъде изслушван, да бъде посрещнат с топлина и усмивка. В основите на стабилната връзка лекар – пациент стоят доверието и споделеността. Влизайки в лекарския кабинет, болният трябва да бъде посрещнат приятелски, да бъде предразположен да разкаже свободно и без притеснения за своите здравословни проблеми. Създаването на положителна атмосфера подпомага диагностиката и правилния терапевтичен подход. Той признава, че е емоционален човек и с много от пациентите си създава приятелства.

Калоян Милушев от Полски Тръмбеш избра да бъде част от екипа на белодробната болница
Младият лекар е и даровит художник.

Ако може да опише себе си с едно изречение, то би било: „Изкуство, облечено в бяла престилка“. Въпреки професията си Калоян никога не се е притеснявал да нарече себе си „човек на изкуството“, защото именно то е онова нещо, което го държи духовно удовлетворен, мотивира, успокоява и дава сили след тежък работен ден или проблеми от личен характер.

Рисува още от 5-годишен, в училище посещава кръжок по изобразително изкуство с ръководител Галя Хаджиатанасова. Любимата му техника е акварелът. Печелил е редица награди, участвал в няколко пленера, артфестивали и международни форуми. Една от мечтите му е някой ден да има собствена изложба. Другата голяма страст в живота му са народните танци. От 9-годишен Калоян е бил танцьор във ФФ “Полянци“ – гр. Полски Тръмбеш, с художествен ръководител Мариана Малчева. Закърмен е с фолклор от родителите и сестра му, които са били също част от фолклорната формация в града. Тази година формацията отпразнува 45 г. от създаването си с приказен концерт спектакъл на 22 юни.

ПО ВРЕМЕ НА КОВИД ПАНДЕМИЯТА КАЛОЯН МИЛУШЕВ СЕ ЗАПАЛИЛ И ПО ЙОГА.

Тя била неговото спасение от тежките дежурства в ковид отделението тогава и натрупаното напрежение. Обича и да готви, да създава домашен уют. Интересува се още от мода, интериорен дизайн, фотография. Активен е в социалните мрежи, а някои приятели се шегуват с него, че е инфлуенсър. Обича да се снима, правил е няколко фотосесии с фотографи, мечтае някой ден да се снима за кориците на някое списание. Би създал собствен YouTube канал, в който да вдъхновява другите млади да бъдат активни, да не спират да гонят мечтите си.

Д-Р КАЛОЯН МИЛУШЕВ ЖИВЕЕ НА КВАРТИРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, НО ВСЯКА СЕДМИЦА СЕ ПРИБИРА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ.

И естествено, би работил в родния си град, ако тук имаше болница. Големите неща могат да се случат и в малкия град, казва той. Обожава родното си градче, защото в него са събрани природни богатства, каквито са минералните води, красивите паркове, стадионът, плувните басейни привличат все повече туристи и хора от всички краища на България. Това е неговият роден край.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *