Водещи новиниСъдби

Красив ум! 8-годишната Михаела Василева е прочела над 250 книги

Любознателното момиченце прекарва минимум по 3 часа на ден в четене

 

8-ГОДИШНАТА МИХАЕЛА ВАСИЛЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ ПРОСТО ОБИЧА ДА ЧЕТЕ. ТЯ ПРЕКАРВА ВСЯКА СВОБОДНА МИНУТА С КНИГА В РЪКА.

Красив ум! 8-годишната Михаела Василева е прочела над 250 книгиЗа нея литературата е жизнена потребност и най-голямото увлечение. Въпреки крехката си възраст любознателната болярка вече е прочела над 250 книги. Бройката непрекъснато се увеличава, защото в момента е в лятна ваканция и може изцяло да се отдаде на хобито си.

Михаела научила българската азбука, когато била на 2 години. Това се случило с помощта на бебешка играчка, тип таблет. Сама се научила да чете, а първата книжка, към която посегнала, била „Барбароните“. Тогава била на 6 години. Първоначално сричала, но 6 месеца по-късно вече четяла гладко, разказа майката на детето Миглена Петкова. Категорична е, че никога не е насилвала дъщеря си да проявява интерес към книгите, и всичко било изцяло по волята на момиченцето.

„Харесва предимно чуждестранна литература за деца, но чете и български произведения.

Доста по-късно, откакто може да чете, започнахме да правим списък на прочетените заглавия. Обича „Франклин“, „Падингтън“,„Мечо Пух“, „Хари Потър“ и много други. Изданията, които й станат любими, чете по 2-3 пъти. Сама пише и читателски дневник. В него описва прочетените произведения, главните герои и любими запомнящи се цитати от творбите“, сподели жената.

Красив ум! 8-годишната Михаела Василева е прочела над 250 книги
Сн. Алекс Бебривенски

В списъка с прочетените книги от момиченцето попадат „Малкият принц“, „Пипи Дългото чорапче“, „Историите на д-р Дулитъл“, „Злочестият тигър“, „Изобретенията на мечока Дърабъра“, „Джеймс и гигантската праскова“ и много други. Заглавията се допълват и от десетки енциклопедии.

През май т.г. Михаела завършила първи клас в ОУ „Бачо Киро“. Книгите от списъка за четене на задължителни произведения през лятото, който класната ръководителка на детето – Галя Лицова, е дала за подготовка на малчуганите, отдавна са прочетени от ученолюбивата болярка.

„За 8-ия си рожден ден получи подарък електронна книга и на нея чете голяма част от изданията.

Освен това си има собствена библиотека вкъщи, която се разраства, защото броят на хартиените книги непрестанно се увеличава. Регистрирана е и в детския отдел на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“. Тя чете много бързо. При последното ни посещение в библиотеката взехме 7-8 книжки. Докато чакаме татко й да дойде да ни вземе с колата, седнахме в парка, и за това кратко време тя успя да прочете едно от изданията“, разказа майката.

Красив ум! 8-годишната Михаела Василева е прочела над 250 книгиУвлечението на детето към книгите стига до ситуации, в които Миглена се налага многократно да се намесва, за да може Михаела да остави четенето и да заспи нощем.

Отскоро любознателната търновка пише и своя творба.

Започнала да създава история, в която главни герои са няколко котки.

Михаела е посещавала занятия по ментална аритметика и е спечелила първо място в олимпиадата по математика „Европейско кенгуру“ за групата на първокласниците в ОУ „Бачо Киро“.

Справя се добре и с рисуването, затова майка й обмисля да я запише на уроци по изобразително изкуство.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *