Водещи новиниОбразование

Без отличници на малките матури, областта е на девето място на НВО при седмокласниците за 2024 г.

Нито един седмокласник от Великотърновска област не е постигнал максималния брой от 100 точки по български език и литература или по математика на националното външно оценяване тази година

По резултати общо по двата предмета областта е на девето място в страната, като средният успех по български език и литература тази година е 53,83 точки, което е с 0,25 точки по-висок резултат в сравнение с показаното през миналата година, но е под средния за страната. По математика средният успех по точки на всички седмокласници е 39,33 точки, с близо 8 точки по-висок от този през 2023 г. За сравнение средният за страната по БЕЛ е 54,60 т. (за 2023 г. са били 55,04 т.), а по математика е 42,9 точки, което е със 7,61 т. повече от миналата.

На изпитите се явиха общо 1645 ученици от седми клас от Великотърновска област.

С над 95 точки по български език и литература, което се стича отлична оценка, са само 14 ученици, а по математика 29. Слабите оценки обаче са много повече. Под 30 точки, което си е чиста двойка, по БЕЛ са 390, а по математика – 757. Утешението, ако може да има такова, е, че по математика двойките миналата година бяха около 1100.

„Две трети от училищата в областта с малко, но са си завишили средния резултат според броя на учениците. Най-големият скок е при учениците от Виноград, Сухиндол и Джулюница. Искам да уточня, че има 7 – 8 училища, които са с малко ученици, до 5, явили се на външно оценяване и резултатите там са почти индивидуални. Дори техните изпити се провеждаха в зала в най-близкото населено място на територията на съответната община. Има и училища, които са си понижили резултатите спрямо миналата година, като най-големият срив е в основното в с. Драганово, Горнооряховско, и в Балван. Но и там децата са малко. След направен анализ ще предприемем и съответните мерки. Хубавото е, че по български език и литература нямаме училище, което да е с под 20 точки, т. е. имаме една добра успеваемост“, заяви за „Борба“ началничката на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева.

Нашите седмокласници са си повишили успеха по математика тази година, като в сравнение с миналата са подобрили резултатите си с 8 точки.

Намаление на среден резултат се наблюдава в 9 училища, като само в 2 нещата стоят по-сериозно – основните училища в с. Леденик и в с. Овча могила. Най-много са си увеличили резултата по математика учениците от Обединеното училище в с. Майско, училището във Водолей, СУ „Цветан Радославов“ – Свищов, и от школото в Беброво. Под 20 точки среден резултат са 10 училища в областта, където седмокласниците са по едно-две деца. 20 училища са между 20 и 30 точки, което си е почти в дъното на таблицата.

Оценките от т. нар. малки матури се използват и за формиране на бала при кандидатстване в професионални и профилирани гимназии след 7-и клас.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *